България отпадна от Евровизия

25 май 2012 в 00:21 3798 1

Софи Маринова Снимка: БГНЕС
Софи Маринова Снимка: БГНЕС

България остана извън 10-те страни, класирани за финала на Евровизия 2012 след втория полуфинал тази вечер. Страната ни представи Софи Маринова с песента "Love Unlimited".

Във втория полуфинал участваха 18 държави, от които 8 отпаднаха от Евровизия.

Финалът в Баку е на 26 май.

На него ще се състезават изпълнителите от 20 страни: Румъния, Албания, Кипър, Гърция, Ирландия, Дания, Исландия, Молдова, Унгария, Русия, Литва, Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Швеция, Македония, Норвегия, Естония, Малта и Турция, отсети в двата полуфинала. Към тях ще се присъединят и сигурните финалисти, които не вземат участие в надпреварата преди това – Италия, Великобритания, Испания, Германия, Франция и страната победител от миналата година Азербайджан.

"Тъжна съм. Мъчно ми е за България. Мисля, че сънувам, че не казаха "България". Дадох всичко от себе си. Не знам защо така се получи", каза Софи Маринова след обявяването на резултатите в интервю за БНТ.

Начало на участията ни в Евровизия поставиха изпълнителите от група Kaffe с песента „Lorraine” през 2005 година. Те достигнаха до 19-о място на полуфинала. В състезанието за избор на песен, която да представи страната ни на конкурса, участва и дуетът на Софи Маринова и Слави Трифонов „Единствени“. На финала те отказаха да изпълнят песента си, като съобщиха, че вотът е манипулиран и знаят предварително името на победителя.

Следващата година Софи Маринова и Слави Трифонов участваха с нов дует – „Любовта е отрова“, но не бяха допуснати до полуфинала. Да представи страната ни на конкурса се падна на Мариана Попова и песента „Let Me Cry”. Певицата достигна 17-о място.

Година по-късно Софи отново опитва да покори европейската сцена. Този път неин партньор бе Устата. Заедно те участваха на финала на родна почва, но не спечелиха. Победителите Елица Тодорова и Стоян Янкулов с песента „Вода“ представиха България на конкурса Евровизия и донесоха най-големия успех за страната ни до момента. „Вода“ е единствената песен, която е достигала финала на Евровизия. Там тя зае пето място.

През 2008 година в европейския конкурс участваха Deep Zone & Balthazar с песента „DJ, Take Me Away”, с която достигнаха 12-о място в класацията. Следващото ни представяне – песента „Illusion” в изпълнение на Красимир Аврамов, донесе на България най-малко точки – едва 7, и 16-то място на полуфинала.

Само с една позиция по-нагоре се изкачи Миро от бившия дует "Каризма", представил България на конкурса преди две години. Той изпя песента „Ангел си ти“.

Изпълнението от миналата година се хареса повече на европейските зрители. Те поставиха Поли Генова и песента „На инат“ на дванадесето място с 48 гласа.

Софи Маринова е първата поп-фолк певица, която представя България на Евровизия. Тя е и първият български изпълнител от ромски произход, който достига полуфинала на конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови