Бившият областен на Хасково отива на съд за наводнението в Бисер от 2012 г.

ОFFNews 19 юли 2017 в 16:40 2420 0

Пловдивската районна прокуратура внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо бившия областен управител Ирена Узунова за наводнението в харманлийското село Бисер, съобщават от държавното обвинение, цитирано от местния сайт haskovo.info.

Обвинението е за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. в Хасково, като областен управител на Хасково, не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия.

Според обвинението тя не е организирала планирана защита срещу бедствия. Тя не е организирала изработването на областен план за защита от бедствия, не е организирала и анализирала изпълнението на превантивни мерки срещу природни бедствия, не е анализирала риска от бедствия е не е работила по установяване на критичните инфраструктури и обектите им.

"Вследствие на неизпълнение на горепосочените й нормативно регламентирани задължения е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир “Иваново”, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смъртта на осем лица – И. Карамфилова, 80 г., Г. Сираков, 69 г., Х. Христов, 92 г., А. Стоянов, 77 г., Л. Делева, 56 г., К. Николова, 65 г., Ж. Христов, 68 г. и В. Делев, 59 г.", се пише още в обвинителния акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!