Библиотекарският ВУЗ на Стоян Денчев засекрети дисертацията на Писанчев

Министерството на образованието не знае дали такъв подход е позволен във висшето образование

Ива Оприкова 20 февруари 2015 в 09:55 6028 10

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев работил над тайна дисертация. За засекретения научен труд потвърди пред bTV ректорът на Университета по библиотекознание и информационно технологии (УНИБИТ) проф. Стоян Денчев.

Както ОFFNews.bg много от кадрите на родното ФБР поеха по пътя на научната кариера и защитиха докторска степен по въпросите на сигурността в учебното заведение, ръководено от бившия депутат от ДПС и вицепрезидент на "Мултигруп".

Научният труд на Писанчев съдържал секретни данни като структурния състав, числеността на служителите и функционалните характеристики на служители на ДАНС, което наложило засекретяването му. Не е ясно обаче дали университетът има право на това. 

"Бях член на журито и ходих в ДАНС, за да чета дисертацията. Самата защита беше в ДАНС", обясни Денчев и уточни, че има допуск до класифицирана информация.

От министерството на образованието обясниха, че не знаят дали такъв подход е позволен във висшето образование и все още не са коментирали дали е редно да бъде засекретен научен труд, който по принцип би следвало да се защити публично и дали може да се използва класифицирана информация в дисертации.

Освен настоящият шеф на ДАНС Владимир Писанчев в УНИБИТ по пътя на научната кариера и за защита на научните си титли работят още бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, както и бившата шефка на Финансовото разузнаване Полина Кавръкова. Не е ясно с какъв статут са научните трудове над които работят и за които предстои да получат докторска степен. Докторска дисертация е защитил и Константин Казаков, председател на ДАНС след Петко Сертов и преди Цветлин Йовчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!