Агентите на ДАНС спешно поумняват, вземат дипломи от зам.-шефа на Мултигруп

Юлиан Христов Последна промяна на 04 декември 2014 в 13:43 22120 19

Владимир Писанчев

След като бившият шеф на ДАНС, а по-късно и вътрешен министър Цветлин Йовчев, пренасочи потенциала си към научната работа и защити докторска степен по въпросите на сигурността в университета по библиотекознание (УНИБИТ), негови наследници от родното ФБР също поеха по пътя на научната кариера. 

В началото на седмицата стана ясно, че настоящият шеф на ДАНС Владимир Писанчев е защитил докторантура в същия този университет, чийто ректор е Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС и вицепрезидент на Мултигруп. Дипломата на Писанчев била подписана в началото на седмицата, след като той издържал успешно защитата на дисертацията си пред жури. 

Към научната кариера се е отправила и Полина Кавръкова. Тя е назначена на работа във финансовото разузнаване при ДАНС през 2011 година и напуснала поста на 30 май 2014 година - две седмици преди КТБ да бъде ударена. Като отговарящ за финансовото разузнаване, освен случая с КТБ, Кавръкова би трябвало да е била ангажирана и по "швейцарската афера" и Христо Бисеров. По случая тогава изтече информация от ДАНС, което беше повод депутатът от ДПС да напусне парламента преди изобщо случаят да бъде оповестен официално от прокуратурата. 

В момента Кавръкова е назначена в Комисията по финансов надзор. Там тя е бетонирана, тъй като е назначена служебно на мястото на служителка на комисията, излязла в майчинство. 

Кавръкова е подготвила дисертация УНИБИТ, която вероятно ще защити след Нова година, научи OFFNews.

Темата на дисертацията е за превантивните мерки срещу изпирането на пари в небанковия финансов сектор. 

Практиката да се раздават научни степени на хора, обвързани с властта, не е нова и от нея се възползват няколко университета в страната. 

"Има 2-3 университета, които особено усърдстват в това направление - те, чрез свои ректори или ректорски ординарци, ходят и предлагат на титлолюбивите властници себе си и своята логистика от готови да им напишат работите шерпи (вкл. доценти и професори), покорни академични съвети и добре платени журита, които гласуват по волята на ректора 105% "за" (защото част от участниците в тях гласуват и с двете ръце, за да види ректорът колко са му покорни и как са покорени от него) и им присвояват съответните така изкуствено пришити към имената им буквички!", написа преди дни в профила си във Фейсбук проф. Николай Слатински. 

Според него съответните ректори и университети не го правят безкористно, защото в замяна получават влияние във властта, "присъствие в лицензионни, оценяващи, акредитационни и проч. структури, щедро финансиране от фондове за научни изследвания, както и възможности да съблазняват нови кохорти алчни и жадни за научни титли властимащи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2015 в 17:27

offnews, като сте толкова независими, защо ми пркрихте коментара, че в БАН управляват учени с пагони? Даже ги изброих.

07.12 2014 в 23:22

Пруфесуре, а къде додрапахте до диплома за основно образование без да се научите на правилата за поставяне на пълен/непълен член?

Не, не се пипайте отзад - става дума за граматически член :)

06.12 2014 в 06:53

На толкова малобройна България не са нужни толкова университети.Трябва закриване.

05.12 2014 в 19:11

Еми затова се провалиха ДЕМОНОКРАСТИЯТА, ЛИБЕРАСТИЯТА И ТОЛЕРАСТИЯТА, щото простия неук народ си беше въобразил, че може да дава акъл на ПРОФЕСОРИТЕ.

Това още след френската революция отпадна при западняците, тъй като учените глави видяха, че простолюдието е ниско образовано, некултурно и неспособно да разсъждава, и не заслужава никакви измислени "свобода, равенство, братство".

Само Фюрер, Сталин и Путин за вас, малки шорошоидчета, и ще се кротнете за 0 време!

04.12 2014 в 21:18

агентите добре, ама да запишат и началниците си, че единствения им актив са политическите зависимости.

04.12 2014 в 21:12

Само да напомня, че в този "университет" се подвизава и проф. Димитър Иванов, известен с партизанското си име "Гестапото". Така че всичко си е в нормата - ДАНС се учи от Гестапото. Не знам защо абревиатурата на " Университета по библиотекознание и информационни технологии" е УНИБИТ. По-правилното според мен е УБИТ. Е, кофти аналогия с предакадемичното битие на професорския състав, ама какво от това? А нашият приятел Балкански просто е сбъркал глагола - не бил хабилитиран, а ХАХОбилитиран.

04.12 2014 в 20:41

Професоре Балкански, никакъв не си балкански, а професор Денчевски.
Твоята научна степен се дава само в три университета в Западна Европа, ако Финландия я смятаме Северна Европа. University of Bristol, University of Leicester и University College Cork са по-скоро обикновени учебни заведения. Вярно спрямо университетчето на Стоян Денчев са много по-добри. И какво от това? Всяко средно училище в Папуа-Нова Гвинея сигурен съм, че дава по-добро образование от университета на брокера с научни титли и звания Стоян Денчев.

04.12 2014 в 19:57

Балкански, пачьему се хвалиш с нАучна титла от загниващия, соросоиден гейски Запад:)
Срам трябва да те, а ти! :)
Така сте всички комунета: на народа му разправяте колко лошо били на Запад, а на вас лигите ви текат да се облажите от там :)

04.12 2014 в 19:10

Еми добре де, като ги махнат, ние ще се кандидатираме за шеф на ДАНС.

И без това вече сме хабилитирани, и щорошоидите няма да се дразнят, че тепърва правим научна кариера.

Ма нещо се съмнявам, че тогава ще ви стане по-добре, дори съм склонен да предположа точно обратното, хахаха...

04.12 2014 в 18:54

Един от парадоксите на нашата действителност.Вместо ДАНС да се развърти и да види какви ги вършат там с тези "научни " титли митьо гестапото и стоян денчев,лазят на опашка и им прокарват интересите..Ще има обаче и там видив ден.Хората помнят и не спят,както си мислят тези другари...