БХК: Властите отблъскват бежанците с физическа сила и оръжие

Партии от неототалитарен тип подбуждат към омраза, се посочва в годишния доклад на Комитета

OFFNews Последна промяна на 31 март 2016 в 16:33 2906 8

БХК: Властите отблъскват бежанците с физическа сила и оръжие

Снимка БГНЕС, архив

Партии от неототалитарен тип подбуждат към омраза, се посочва в годишния доклад на Комитета.

Дискриминация и нарушаването на правата на етнически малцинства и бежанци, нечовешкото и унизително отнасяне към задържаните в местата за лишаване от свобода и свободата на изразяване са трите основни проблема за 2015 г. в сферата на правата на човека в редица сфери. Това отчита Годишният доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК). 

„През 2015 г. националистическите партии от неототалитарен тип в управлението на страната и в опозиция станаха основните източници на подбуждане към омраза, дискриминация и насилие спрямо ромите, мюсюлманите и бежанците. Подбуждането бе системно и обхвана както медии, така и други публични форуми. Расистко подстрекателство се осъществяваше в редица случаи и от парламентарната трибуна. Тези действия останаха безнаказани и допринесоха за създаването на обстановка на непоносимост към определени етнически и религиозни групи, както и към бежанците”, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

От правозащитната организация отчитат, че принудителното отстраняване на ромски семейства в крайните квартали на някои населени места в страната, е застрашило здравето и живота им. В същото време е предприета и рестриктивна политика по отношение на търсещите закрила и бежанците, бягащи от военни конфликти.

Достъпът до територия на бежанците, търсещи закрила в България, остана значително затруднен и възпрепятстван, като властите продължиха да прилагат практиката на отблъскване на лица, търсещи закрила. Физическа сила и огнестрелно оръжие за сплашване и отблъскване на мигрантите бяха използвани често от правоприлагащите органи. През октомври 2015 г. 19-годишен гражданин от Афганистан бе прострелян и убит от патрул на Гранична полиция. Впоследствие образуваното досъдебно производство бе прекратено от прокуратурата поради липса на престъпление, се посочва в доклада.

Като проблеми на 2015 г. се очертават състоянието на затворите, свободата на медиите и независимостта на съдебната власт остават теми, където не е отчетен съществен напредък. Дискриминацията спрямо етническите и сексуалните малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими групи граждани продължава да е широкоразпространена и слабо разпознавана и адресирана от властите.

От БХК припомнят, че през 2015 г. има срив в свободата на изразяване в България, като страната пропадна с още шест места в индекса на „Репортери без граници“, заемайки 106-о място. Ключови проблеми в областта са огромният натиск върху медии и журналисти, упражняван с всевъзможни лостове, тежката цензура и автоцензура, изключително силните икономически и политически зависимости на медиите, непрозрачната собственост и финансиране и неефективната медийна саморегулация.

Съдебната реформа бе де факто изоставена, след като през декември бяха гласувани промени в Конституцията, продукт на задкулисни политически договорки. Те обърнаха логиката на промените, преформатирайки квотите във Висшия съдебен съвет. Не беше създаден и механизъм за отчетност на главния прокурор, се посочва още в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5918

8

Пешо

21.04 2016 в 09:23

А с какво да ги отблъскват?
С мед и масло ли?
Аз предлагам, от сега нататък да чакаме "бежанците" на границата и да ги тъпчем (ако трябва и насила) с мед и масло!
Останалите като видят това, ще се разбягат ужасени!

31.03 2016 в 22:08

Мунчо тази вечер е на анално продухване.

31.03 2016 в 21:19

Вие пък какво се възмущавате, сякаш не ги знаете какви са БХК? Нали от това се прехранват? Ако не врещят, няма да има какво да папкат.
Сигурен съм, че местния форумен мазохист Мунчо може да ви обясни подробностите... но не съм сигурен дали ще иска.

31.03 2016 в 18:58

В "доклада" на БХК се съдържат откровено тенденциозни и манипулативни лъжи, които, убеден съм, всеки сериозен юрист (неплатен от чужбина) може да разкости и опровергае за двайсет секунди, че и по-малко.

Първото недоказано твърдение в БХК е за отношението на властите към "хора, търсещи закрила". За да направи такова изявление, БХК има нужда от доказателства, че отблъснатите от границата хора (1) действително търсят закрила, а не са икономически мигранти и (2) че "отблъскването", ставащо в охраняван район, им е ПОПРЕЧИЛО да отидат на ГКПП, където да пресекат границата ЗАКОННО по установения от закона ред, и където могат да потърсят убежище, ако действително търсят такова.

НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО няма. НИТО ЕДНО. Дори да допуснем, че граничари са "отблъснали" група чужденци на място, нерегламентирано за пресичане на границата, това по никой начин не пречи на тези чужденци да отидат на ГКПП, където да подадат молба за убежище по законовия ред за това.

31.03 2016 в 17:41

До Професор Балкански
В Америка е така защото там миризливци като "чесън" ги пращат при негрите, да им наливат акъл през ректума, а не им разрешават да разнасят смрад по форумите.Което, разбира се, не пречи на "чесъните" да се стремят към "Американската мечта" като пеперудки към газена лампа.

31.03 2016 в 17:29

"БХК: Властите отблъскват бежанците с физическа сила и оръжие"

Казано направо - вършат си работата.
Трябва хората, които ни пазят от тази сган да бъдат наградени с най високото отличие!

31.03 2016 в 16:58

В САЩ няма БХК, затова там по границата с Мексико има ОГРАДА, патрулират ВЪОРЪЖЕНИ ДОБРОВОЛЦИ като Динко, и не се допуска пиле да прехвръкне, камо ли да нахлуват стотици хиляди нелегални имигранти без документи, без образование, и без желание за работа, които иската само да ползват СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. Обаче грантовите сайтове не пишат за това. Омерзен съм.

31.03 2016 в 16:50

С БХК шега не бива. Ком крепостните толкова ги мразят значи правят нещо ДОБРО.