БХК: Властите отблъскват бежанците с физическа сила и оръжие

Партии от неототалитарен тип подбуждат към омраза, се посочва в годишния доклад на Комитета

OFFNews 31 март 2016 в 16:33 3586 8

БХК: Властите отблъскват бежанците с физическа сила и оръжие

Снимка БГНЕС, архив

Партии от неототалитарен тип подбуждат към омраза, се посочва в годишния доклад на Комитета.

Дискриминация и нарушаването на правата на етнически малцинства и бежанци, нечовешкото и унизително отнасяне към задържаните в местата за лишаване от свобода и свободата на изразяване са трите основни проблема за 2015 г. в сферата на правата на човека в редица сфери. Това отчита Годишният доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК). 

„През 2015 г. националистическите партии от неототалитарен тип в управлението на страната и в опозиция станаха основните източници на подбуждане към омраза, дискриминация и насилие спрямо ромите, мюсюлманите и бежанците. Подбуждането бе системно и обхвана както медии, така и други публични форуми. Расистко подстрекателство се осъществяваше в редица случаи и от парламентарната трибуна. Тези действия останаха безнаказани и допринесоха за създаването на обстановка на непоносимост към определени етнически и религиозни групи, както и към бежанците”, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

От правозащитната организация отчитат, че принудителното отстраняване на ромски семейства в крайните квартали на някои населени места в страната, е застрашило здравето и живота им. В същото време е предприета и рестриктивна политика по отношение на търсещите закрила и бежанците, бягащи от военни конфликти.

Достъпът до територия на бежанците, търсещи закрила в България, остана значително затруднен и възпрепятстван, като властите продължиха да прилагат практиката на отблъскване на лица, търсещи закрила. Физическа сила и огнестрелно оръжие за сплашване и отблъскване на мигрантите бяха използвани често от правоприлагащите органи. През октомври 2015 г. 19-годишен гражданин от Афганистан бе прострелян и убит от патрул на Гранична полиция. Впоследствие образуваното досъдебно производство бе прекратено от прокуратурата поради липса на престъпление, се посочва в доклада.

Като проблеми на 2015 г. се очертават състоянието на затворите, свободата на медиите и независимостта на съдебната власт остават теми, където не е отчетен съществен напредък. Дискриминацията спрямо етническите и сексуалните малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими групи граждани продължава да е широкоразпространена и слабо разпознавана и адресирана от властите.

От БХК припомнят, че през 2015 г. има срив в свободата на изразяване в България, като страната пропадна с още шест места в индекса на „Репортери без граници“, заемайки 106-о място. Ключови проблеми в областта са огромният натиск върху медии и журналисти, упражняван с всевъзможни лостове, тежката цензура и автоцензура, изключително силните икономически и политически зависимости на медиите, непрозрачната собственост и финансиране и неефективната медийна саморегулация.

Съдебната реформа бе де факто изоставена, след като през декември бяха гласувани промени в Конституцията, продукт на задкулисни политически договорки. Те обърнаха логиката на промените, преформатирайки квотите във Висшия съдебен съвет. Не беше създаден и механизъм за отчетност на главния прокурор, се посочва още в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

8

Пешо

21.04 2016 в 09:23

А с какво да ги отблъскват?
С мед и масло ли?
Аз предлагам, от сега нататък да чакаме "бежанците" на границата и да ги тъпчем (ако трябва и насила) с мед и масло!
Останалите като видят това, ще се разбягат ужасени!

 
X

Да помогнем на украинските деца!