БХК даде на прокуратурата Динко Вълев заради отрядите му за залавяне на мигранти

OFFNews Последна промяна на 07 март 2016 в 16:27 19021 32

Българският хелзинкски комитет (БХК) сезира прокуратурата за дейността на ямболията Динко Вълев, който организира отряди за залавяне на нелегални мигранти.

Името на Вълев придоби популярност в края на февруари заради неговите „акции“ по залавяне на нелегални мигранти, които се опитват да стигнат до други страни на ЕС. Тогава той сам призна, че от август месец 2015 г. по свое усмотрение е извършил поне три подобни „акции“, като е заловил общо 25 души.

Основания за сигнала до прокуратурата са признанията му за извършени от него редица престъпления във връзка с тези граждански арести.

Вълев признава, че е нанасял такива удари по хора, които са били от естество да причинят кървящи рани. Пострадалите са били част от група, включваща мъже, жени и дете, бягащи от Сирия. Вълев ги е принудил да лежат с лице към земята в продължение на час и половина, след като е отправил към тях смъртни заплахи.

От един от репортажите става ясно още, че той е преследвал мъж в продължение на 2 км., преди да го залови. Вълев отправя и редица обидни квалификации срещу бежанците и внушава страх от тях, пишат от БХК.

Според тях  Вълев предлага да се създадат доброволни отряди, които да залавят търсещите убежище, преминали на българска територия. Той предлага държавата да заплаща надници за всеки заловен човек.

"Така той не само подбужда българското общество да се отнася със страх, отвращение и неприязън към бежанците и активно да ги отхвърля, но призовава това да става организирано и чрез сила", смятат от БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2016 в 10:56

Boklucite ot "BHK" sa za sud!!! Neka da budat razsledvani otkude e finansiraneto I'm. DA I'm e** Pu***** ma***.
NACIoNALni Predateli -

10.03 2016 в 18:38

БХК са тези които страмгрлаво работят против българската нация и не става въпрос за "ловеца на бежанци".

09.03 2016 в 20:00

БХК наи вероятно сте каналджий като повечето гранични полицаи защо не дадете тях на прокуратурата да ви еба маиката и боклуците

09.03 2016 в 17:22

Питам:
- журналистите не трябва ли да бъдат безпристрастни?
- неофашист ли си, ако имаш инстинкт за самосъхранение и опиташ да се защитиш?
- всеки, който се опита да се защити ли ще бъде даден на съд?
- провокация към който и да било ли е, ако българин се разхожда из българска земя?
- чии интереси обслужваме днес - своите или нечии други?!

09.03 2016 в 16:18

Петиция в защита на Динко Вълев от БХК http://www.peticiq.com/140064

09.03 2016 в 15:07

Подкрепям Динко Вълев и неговата реакция. Той заслужава похвала, а не съд. Бежанците са законни нарушители на Българската граница - на суверенна държава. Трябва тях да ги съдят, а не Динко. Излиза, че бежанците имат права, а ние нямаме в собствената си държава! Не одобрявам позицията на Хикимян, Хаджигенов.Предаването беше унизително за българския народ. Кой защитава старите хора по граничните села, подложени на тормоза на т.н. бежанци? Кой ни защитава нас в собствената ни страна! Защита за Динко и дано да има повече като него!

09.03 2016 в 13:14

Освен на Американските интереси, в случая Динко пречи и на всички безродници от всякакви цветове партии, участващи активно в трафика през наша територия, който се явява доста доходоносен бизнес. Очаквайте още по-сериозни реакции срещу него и всеки друг, който дръзне да направи нещо подобно.

09.03 2016 в 09:02

Браво Динко. Който бяга от война да отиде там където минават всички нормални хора. Това със бягане от война е пълна глупост. Ние нямаме граница със Сирия от каква война бягат.Това са приказки за деца.

09.03 2016 в 08:32

Време е да вземем нещата в собствени ръце.Всички трябва да разберат че през България не може да се преминава просто като на разходка.

09.03 2016 в 08:26

Браво Динко. Който бяга от война да отиде там където минават всички нормални хора. Това със бягане от война е пълна глупост. Ние нямаме граница със Сирия от каква война бягат.Това са приказки за деца.