БХК даде на прокуратурата Динко Вълев заради отрядите му за залавяне на мигранти

OFFNews 07 март 2016 в 16:27 19800 33

Българският хелзинкски комитет (БХК) сезира прокуратурата за дейността на ямболията Динко Вълев, който организира отряди за залавяне на нелегални мигранти.

Името на Вълев придоби популярност в края на февруари заради неговите „акции“ по залавяне на нелегални мигранти, които се опитват да стигнат до други страни на ЕС. Тогава той сам призна, че от август месец 2015 г. по свое усмотрение е извършил поне три подобни „акции“, като е заловил общо 25 души.

Основания за сигнала до прокуратурата са признанията му за извършени от него редица престъпления във връзка с тези граждански арести.

Вълев признава, че е нанасял такива удари по хора, които са били от естество да причинят кървящи рани. Пострадалите са били част от група, включваща мъже, жени и дете, бягащи от Сирия. Вълев ги е принудил да лежат с лице към земята в продължение на час и половина, след като е отправил към тях смъртни заплахи.

От един от репортажите става ясно още, че той е преследвал мъж в продължение на 2 км., преди да го залови. Вълев отправя и редица обидни квалификации срещу бежанците и внушава страх от тях, пишат от БХК.

Според тях  Вълев предлага да се създадат доброволни отряди, които да залавят търсещите убежище, преминали на българска територия. Той предлага държавата да заплаща надници за всеки заловен човек.

"Така той не само подбужда българското общество да се отнася със страх, отвращение и неприязън към бежанците и активно да ги отхвърля, но призовава това да става организирано и чрез сила", смятат от БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!