Тайм: Неудобства и тревоги посрещат сирийците в България

OFFNews 17 ноември 2013 в 20:50 3747 8

Бежанският лагер във
Бежанският лагер във "Враждебна". Снимка: БХК

 

Статията е публикувана в сп. „Тайм“, OFFNews я препечатва със съкращения

Кхалед останал в Сирия до последния възможен момент. Той имал важна работа за вършене в тайна мрежа, доставяща помощи в сринатите квартали на Дамаск. Един по един членовете на мрежата изчезнали. Някои били убити, други аресувани, а трети били толкова огорчени от жестокостите на режима, че се вдигнали на оръжие. Когато останал последен, Кхалед, който настоя да бъде публикувано само първото му име - от страх, че близките му, все още в Сирия, могат да бъдат преследвани от правителството, решил, че е твърде опасно да остава. И се отправил към, както се надявал, мирно убежище в Европа.

Шест месеца след като напуснал дома обаче, към Кхалед Европа не проявила такава милост, каквато той проявил към съгражданите си сирийци. След труден преход през планината от Турция до България, граничарите арестували 32-годишния мъж за нелегално преминаване на границата. След като обяснил в какво положение е, той обиколил няколко центъра за имигранти за 2 месеца. Накрая платил 370 щатски долара на адвокати и преводачи, за да получи разрешението от държавата, нужно му за да живее извън лагерите. В крайна сметка получил свободата си. И сега се страхува за безопасността си.

На 3 ноември български скинхедс излезли по улиците на столицата, София, след като крайно дясна фракция дала ултиматум на правителството: „прочистете града от криминалния контингент на нелегалните имигранти в рамките на седмица, в противен случай ние ще го направим“.

Ден по-късно двама българи наръгали с нож 17-годишно сирийско момче пред училище, в което в окаяни условия са настанени част от 8-те хиляди бежанци, влезли в България тази година.

Полицията все още разследва мотива за нападението, но случилото се толкова скоро след крайно дясната офанзива предизвикало паника сред сирийската общност.

Сега Кхалед се бои да излиза от хотела си в София. „Всеки го е страх да каже, че е сириец, всички си оставаме по домовете след 5 часа следобяд“, разказва той пред TIME. Познати сирийци го предупредили: „не ходи в центъра, не казвай и дума арабски“. 

Това не е животът, който сирийските бежанци са си представяли, че ще живеят в Европа. „Бежанците и търсещите убежище са избягали от ужасен конфликт и преследвания, надявайки се на безопасност и разбиране в България. Но в момента много от тях се борят за насъщните си нужди“.

Мнозина от 2-милионната бежанска общност от Сирия в лагерите в Турция, йордания и Ливан си дават сметка, че е малко вероятно конфликтът да приключи скоро, така че обмислят да градят живот извън палатката в пустинята. Европа е очевидната дестинация и броят бежанци към нея расте: между юли 2012 и юни 2013 г. 34 205 сирийци са потърсили убежище в Европейския съюз, сочат данните на Евростат. Броят им за цялата 2011 г. е бил 7866.

За сирийците дилемата е доколко могат да поемат риска да стигнат до Европа. Много от подалите молба за убежище в последната година са хора от средната класа, но е много вероятно следващата вълна да е от по-бедни и уязвими хора, без пари за самолетен билет до някоя европейска столица. Досега около 7500 сирийци са отплавали с разнебитени лодки от Египет и Либия през Средиземно море към Малта или Италия, съобщава европейската гранична служба FRONTEX. Опасността е огромна: 330 души, търсещи убежище от Сомалия и Еритрея, вече се удавиха край бреговете на Италия през октомври.

За онези в турските лагери България е най-безопасната възможност, след като Гърция издигна тежко охранявана гранична стена миналата година в отговор на анти-имигрантските настроения у населението, борещо се с икономическата криза.

Мнозина обаче са изненадани от условията, които ги посрещат в България, където правителството не може да осигури за тях храна, дрехи и дори достатъчно легла.

Повече от 11 хиляди търсещи убежище се очакват в България до края на годината, при едва 2 хиляди за 2012 г. Неподготвено за наплива, правителството започна да отваря закрити училища, включително затвореното от комунистическата епоха дърводелско училище в кв. Военна рампа в София, където 800 сирийци са наблъскани в разпадащи се класни стаи.

Много от сирийците, стигнали до България, с нетърпение очакват да получат документите, признаващи бежанския им статут, които биха им позволили да пътуват до други държави. Те се надяват на по-топъл прием в по-заможни нации като Швеция и Германия. „По-добре е от Сирия, но виждате как живеем тук, лоша ситуация“, казва студентът Мазен Мустафа, на 23, сочейки с поглед мръсния коридор във Военна рампа, „никой не би останал тук“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови