Без покровителство на началник няма как полицаите да прикрият катастрофа, смята криминалист

OFFNews 29 юни 2023 в 08:34 2624 1

Иван Славов

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

Иван Славов

"Без покровителство на някой началник на средно ниво, това няма как да се случи", заяви криминалистът Иван Славов пред Нова ТВ за арестуваните в сряда петима полицаи, прикрили катастрофа. 

По непотвърдена информация на 3 юни петимата полицаи поискали подкуп от 10 000 лева от шофьор, за да напишат в докладна, че не са го открили на мястото на произшествието. 

"Много е трудно да се докаже дали са били 10 000, или 1000 лева. Видно обаче има корупционна практика, която не е изолирана. За съжаление, това е пореден подобен случай, който фрапира, тъй като става въпрос за причинена катастрофа с пострадал", каза Славов. 

По думите му е много трудно да се докаже получаването на парите, но не е невъзможно.

"Доказването на корупционни практики винаги изисква използването на СРС, белязване на парите или нещо друго. Знаем, че има камера, която ги е заснела. Не сме сигурни до каква степен обаче това ще изиграе решаваща роля за разплитане на казуса", посочи криминалистът.

Славов обясни, че сигнал за настъпило произшествие се получава първо в дежурната част на управлението, където обикновено работят трима или четирима служители.

"Те сформират група, която да извърши оглед на място. Ако няма пострадал - полицаите просто запазват местопроизшествието" уточни той.

Криминалистът посочи, че в обичайния случай униформените, които отиват да запазят местопроизшествието, са тези, които биха могли да манипулират събитието.

"Пишат една докладна записка до началника на управлението, че са посетили такова произшествие и не са установили водачът да е на мястото", каза още криминалистът. 

Според него до подобни казуси се стига заради "чувство за безнаказаност и господство над положението".

Той подозира, че това не е единствен случай, а чувство за рутина, защото "годините отрицателен подбор" водят до това, че в системата има хора, които не притежават моралните качества да са служители на МВР.

"Да не говорим, че имаше една охранителна структура в МВР, за която се говореше, че потоците вървят чак до Министерството. Специализирана охранителна структура, за която много се изписа и се опитаха да я героизират. За съжаление, във всяко едно управление има по няколко "гнили ябълки", заключи Иван Славов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки