Без холограмни стикери на дипломите за висше образование

Александра Маркарян 06 октомври 2022 в 11:04 2019 0

Проф. Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Проф. Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката.

Върху дипломите за висше образование вече да не се поставят холограмни стикери, предвижда проект за промени в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. Те са внесени за обсъждане от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов и предстои гласуването им от Министерския съвет.

"Първоначално идеята за поставяне на холограмен стикер на дипломите за висше образование е била чрез него да се удостовери тяхната истинност. С развитието на цифровите технологии през годините са разработени и въведени други механизми за контрол на издаването на дипломи, които служат за проверка и удостоверяване на автентичността им.

Регистрите за висше образование вече са оптимизирани. Предстои и въвеждане на изцяло нови функционалности на Регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления. Чрез тази реформа той ще се превърне в достатъчно надежден инструмент за проверка и контрол на провежданото обучение на конкретен студент, а по този начин и за удостоверяване истинността на издадената диплома за висше образование", обясняват от пресцентъра на МОН.

Предлаганите промени имат за цел да намалят административната и регулаторна тежест за висшите училища в България.

Те са обсъдени и подкрепени от Съвета на ректорите, уверяват оттам.

Дипломите с холограмни стикери ще продължат да се признават. Става въпрос за дипломите, издадени след 1 юни 2009 г. Същото ще важи и за дубликатите.

Холограмните стикери ще отпаднат от дипломите за завършени степени професионален бакалавър, бакалавър и магистър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови