БАН: Работим за изпращането на трети българин в Космоса

OFFNews 16 април 2014 в 11:25 5228 2

Проф. Петър Гецов

Снимка Румяна Цветкова/БНР

Проф. Петър Гецов

България ще работи по създаването на собствена космическа програма и изпращането на трети българин в Космоса.

Това заяви проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН на пресконференция по повод отбелязването на 35-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

В момента ИКИТ работи по проекти за разработване на апаратура за изследване на Земята от Космоса, за проучване на радиационната обстановка на Марс, както и по изработване и изследване на трето поколение оранжерия за отглеждане на растения в космически условия.

През 2013 г. на Международната космическа станция бяха монтирани български прибори за изследване на обстановката около станцията (електромагнитни полета, плазма, електрически потенциал и др.). Много от разработките на Института се прилагат успешно в земеделието, изследването на околната среда и медицината.

До 25 април 2014 г. във фоайето на сградата на БАН ще има изложба, която представя апаратура, разработена от българските учени от БАН за полета на Георги Иванов, както и съвременни уреди за изследване на Земята от Космоса. Посетителите ще могат да видят първата автоматизирана Космическа оранжерия СВЕТ, както и много снимкови и информационни материали, посветени на полета на първия български космонавт и космическите изследвания и технологии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови