Българските власти експулсирали секретаря на валията на Одрин

OFFNews Последна промяна на 20 март 2017 в 08:45 3498 1

Българските власти експулсирали секретаря на валията на Одрин

Българските власти са експулсирали секретаря на валията на Одрин. Това стана ясно от изказване пред bTV на бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров. 

В петък от МВР съобщиха, че са изпълнени принудителни мерки на трима турски граждани, които са представлявали заплаха за националната сигурност. Първият е с наложена забрана за влизане в България за срок от пет години, вторият е бил постоянно пребиваващ в страната и е създавал антибългарски настроения в райони със смесено население, а третият турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност.

„Един от експулсираните турски граждани е секретар на валията на Одрин. Тази обвързаност прави нещата по-неприятни”, каза Гяуров.

„Това да разпространяваш вредни идеи на конкретна територия, да призоваваш за нейното отделяне, това е работа срещу суверенитета на държавата. В зависимост от детайла можем да говорим за престъпление срещу републиката”, допълни той.

Според него привикването на турския посланик показва преоценка на поведението. Според него, ако това не окаже ефект, може да се пристъпи към изгонване на посланика. 

Той добави, че репликите на Турция към България не бива да се разглеждат изолирано от това, което се случва между Турция и ЕС.

„Аз не мога да повярвам, че Реджеп Ердоган не си дава сметка какво прави. Подобна политика е съвсем целенасочена, той има необходимостта да представи Турция като силно заплашена, като мишена на антитурско говорене. Надявам се след референдума нещата да се успокоят, дори след изключително крайния език на Ердоган”, допълни Гяуров.

Той коментира и отношенията между ДПС и ДОСТ и писмото на Ахмед Доган. Според него писмото "е пример за „излишна помпозност”.

„Той просто съобщава неща, които наблюдаваме в поведението на Ердоган и на турската администрация през последните години, но това заиграване с Васил Левски, тази помпозност, не ми допадат”, допълни Гяуров.

По думите му ДПС със сигурност ще участва в следващото управление, независимо кой ще спечели.