Българската делегация първа ще вземе Благодатния огън от храма на Божи гроб

OFFNews 12 април 2023 в 19:13 1902 0

Благодатният огън пристига на летище София - 2021

Снимка БТА/Архив

Благодатният огън пристига на летище София, 2021 г.

Българската делегация първа ще вземе Благодатния огън от храма на Божи гроб тази година, съобщи бТВ.

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично ще обяви възкресението на Исус Христос пред храма „Александър Невски“.

В предишни години първа в храма влизаше гръцката делегация. През 2022 г. запалихме свещички от Благодатния огън, който се съхраняваше в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" от 2021 г.

На Велика събота българската делегация ще се води от Старозагорския митрополит Киприан. В нея са включени Емил Велинов от Светия синод и посланика ни в Израел Румяна Бъчварова. Те ще пътуват с правителствения самолет "Фалкон".

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх слиза Благодатният огън, който символизира чудотворната светлина на възкресението.

Досега заради мерки за сигурност и COVID-19 представителите на различните православни църкви чакаха на пистата на летището да получат от посланиците си кандило със Свещения огън.

"Купили сме четири фенера, с които ще бъде пренесен Благодатният огън в България. Заминаваме на 15 април, в 4:30 ч. сутринта за Тел Авив. Целта е да кацнем в 7:30 ч. и бързо да се придвижим, защото 80 километра е разстоянието от Тел Авив до Йерусалим. Там ще чакаме да "слезе" Благодатният огън и когато това стане, ще тръгнем бързо обратно, защото с много и големи самолети пристигат църковните делегации от Русия, Гърция, Сърбия, Румъния", обясни пред БТА Емил Велинов.

Той посочи, че българската делегация иска бързо да излезе от Йерусалим, защото Благодатният огън "слиза" на Божи гроб след 14 ч. и когато това стане, делегацията ще отиде на мястото, където ще са паркирани автомобилите, с които ще пътува обратно до Тел Авив.

"За цялата организация ще ни съдействат от българското посолство в Израел. Около един час ще е пътуването ни до летището в Тел Авив, ще преминем на него през проверка и планираме да излетим най-късно в 17:30 - 18:00 ч., за да можем да кацнем на летището в София около 20:00 ч.", обясни Велинов.

На правителствения терминал на летището в София, по традиция на Велика събота, ще чакат духовници от епархиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

Емил Велинов уточни, че от летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където се очаква богослужението да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Тази година, за разлика от предишната, патриарх Неофит лично ще води Архиерейската света литургия за Възкресение Христово в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Литургията започва в 23:30 часа.

Гражданите ще могат да влизат в зоната след 20 ч. през два пункта за проверка от северния и южния вход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!