Българите в Сърбия се оплакаха, че КАТ-Кюстендил ги тормози

OFFNews 25 февруари 2020 в 20:47 4950 0

Снимка МВР

Демократичният съюз на българите в Босилеград се оплака от грубо отношение на "Пътна полиция" - Кюстендил и несправедливо образуване на досъдебни производства.

Става дума за българи от Босилеград с придобито българско гражданство или с лични карти за временен и постоянен престой, които искат да си издадат шофьорските книжки или да ги подменят. 

"Органите на МВР в Кюстендил не само, че се държат по чиновнически грубо към българите от Босилеград, но даже на някои от тях са им образувани досъдебни производства за деклариране на неверни данни в Декларациите за „обичайното пребиваване” и им броят дните, които са прекарали в България в рамките на една календарна година. Юридическо основание за това те търсят в Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 20 декември 2006 г. относно свидетелства за управление на превозни средства. Поведението на Областната дирекция на МВР – Кюстендил, отдел „Пътна полиция”, противоречи на словото и духа на Директива 2006/126/ЕО, която определя правилата за свидетелствата за управление на превозни средства като елемент от общата европейска транспортна политика, пътната безопасност и свободното движение на хора в държавите членки на ЕС." - пишат от Демократичния съюз на българите.

Според сънародниците ни "посочената директива е част от Европейското право, което се прилага в държавите членки на Европейския съюз и не би следвало да се прилага, когато българите с придобито българско гражданство или лични документи за временен и постоянен престой, идват от трети страни извън ЕС, каквито са Република Сърбия и Северна Македония."

"Служителите на „Пътна полиция” би следвало да имат наум, че "обичайното пребиваване" на българите от Босилеград се дължи не на тяхното желание, а на окупация на част от българска държавна територия по Ньойския диктат. И да не забравят, че България принадлежи на всички българи, независимо къде се намират по света, а не само на високомерните чиновници в ОДМВР в Кюстендил. Странно е също така, че подобно поведение се среща само в „Пътна полиция” в Кюстендил, но не и в другите Областни дирекции на МВР в страната. Недопустимо е един и същ закон да се прилага по различен начин на територията на една и съща държава." - заявяват от Демократичния съюз на българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови