България в национален траур утре заради изгорелите от дома за възрастни и катастрофата на 'Струма'

OFFNews 23 ноември 2021 в 14:29 3588 0

Утре ще бъде обявен Ден на национален траур заради жертвите на двете трагедии – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на магистрала „Струма“.

Това обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев във Варна. По-късно пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че 24 ноември ще е ден на траур.

За хората, които искат да приберат родителите си, за да се грижат за тях, няма никакъв проблем, но някои от близките не желаят да приберат роднините си и възрастните хора ще бъдат пренасочени към други социални услуги, каза Донев относно пожара в дом за възрастни хора в село Рояк вчера, при който загинаха девет души. По думите му 14 души ще бъдат прибрани от близките си, а за останалите 33-34 ще се търсят подходящи за тях услуги.

Текат проверки от няколко институции - работи прокуратурата, както и противопожарната служба, Дирекцията за качество на социални услуги и Дирекцията за социално подпомагане, обясни още вицепремиерът.

Стана ясно, че през август Донев е разпоредил проверки във всички социални институции, тъй като от 1 януари трябва да се прелиценизират.

"Тези, които не отговарят на изискванията, ще бъдат затворени, но проблемът ще е за хората в тях и къде да бъдат настанени, но ще се търсят варианти", обясни още той. Ресорният министър каза и че близките на загиналите в пожара ще бъдат подпомогнати: Всички останали също ще могат да получат помощ, тъй като вещите и документите им са унищожени.

В знак на съпричастност към двата трагични инцидента театър "Българска армия" отмени планираното за тази вечер представление "Лекция №1 – за народното творчество“.

"Драматичен театър-Пловдив и Камен Донев поднасят искрени съболезнования на близките на загиналите.

Здраве и сили за оцелелите!

Молим да ни извините за причиненото неудобство!", пишат от театъра.

Билетите ще бъдат валидни за същото представление на 1 декември (сряда) - театър "Българска армия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews