България може да се включи в операцията в Червено море и Аденския залив

OFFNews 27 декември 2023 в 14:13 2395 4

Тодор Тагарев и адм. Емил Ефтимов

Снимка БГНЕС

На церемонията в Карлово освен роднини и приятели на загиналите присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев (л) и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

България може да се присъедини към операцията в Червено море и Аденския залив. В момента това се дискутира, стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция, каза пред журналисти Тагарев, който днес е в Карлово за отбелязването на 20-ата годишнина от атентата в Кербала, Ирак.

Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия, добави Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Той посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници. Българските моряци са в добро състояние, увери министърът.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток. В операцията ще се включат десет държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

4

klimt

27.12 2023 в 22:39

Ние овладяхме Черното море,та сега и Червеното.

22548

3

dolivo

27.12 2023 в 16:47

да пратим Фрегатата

135

2

Far Rider

27.12 2023 в 15:33

България ще изпрати ударна сила - най-популярния българин! Азис! Самото му появяване ще накара хутите да е превърнат в х+++ве.

12078

1

edin slep

27.12 2023 в 15:03

Желанието е хубаво нещо, но имаме ли кораби, с които да се включим?

 
X

Да помогнем на украинските деца!