БАБХ: У нас няма десерти "Марс" с пластмаса, но все пак внимавайте

OFFNews 24 февруари 2016 в 18:21 5703 1

"Към момента няма данни партиди от произведените в Холандия шоколадови десерти с наличие на пластмасови парчета, да са дистрибутирани на българския пазар. В нотификацията, получена чрез Системата за предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), България не е посочена, като страна в която са дистрибутирани количества от неотговарящите партиди".

Това пише в съобщение на Българската агенция по безопасност на храните, изпратено до медиите, във връзка със избухналия вчера скандал, че производителят на шоколадовите десерти в Холандия е разпространил своя продукция, съдържаща парчета пластмаса, в 55 държави.

В момента БАБХ проверява за наличие на партиди от опасни десерти произведени от компанията "Марс" в Холандия

"Съветваме търговците и потребителите да обръщат внимание на произхода на закупените шоколадови изделия с марките Марс (Mars®), Сникърс (Snickers®), Милки Уей (Milky Way®), Селебрейшънс (Celebrations®) и Мини Микс (Mini Mix®). Ако стоката е с произход Холандия, те трябва да обърнат внимание на първите цифри на баркода и срокa на годност. В приложената таблица може да се запознаете с данните на засегнатите партиди", пишат от агенцията.

Таблицата на БАБХ.

Междувременно "Mars България" също потвърди, че у нас няма официално внесени продукти от партидите, произведени Холандия в периода 5-ти декември 2015 – 18-ти януари 2016.

"Базирано на вътрешните ни механизми за проследяване, потвърждаваме, че Mars България не е разпространявала на българския пазар нито един засегнат продукт. Има известна възможност засегнати продукти да са внесени и продадени в България от други, независими от Mars компании, които не са част от групата Mars или наши дистрибутори", пишат от компанията.

Производителят на шоколадови изделия "Mars" вчера обяви, че изтегля свои продукти от 55 страни заради намерено парче пластмаса в десерт.

Продуктите са били произведени в началото на годината в Холандия. Те са със срок на годност между 19 юни 2016 година и 8 януари 2017 г.

Американската компания не е обявила колко десертни блокчета е възможно да съдържат пластмаса и колко би струвало изтеглянето на партидите от търговската мрежа.

Пълен списък на продуктите, за които има риск да съдържат пластмаса, е публикуван на сайта www.mars.de.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови