Автобусите на ток, които ще возят до метрото, минават по тесни улици и не замърсяват въздуха

По ОПОС могат да се купят само електрически превозни средства

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2019 в 18:06 4023 1

Процедурата за закупуване на 52 електрически автобуса за градския транспорт на София е обявена съгласно изискванията на оперативна програма „Околна среда“, които допускат финансиране единствено и само на електрически превозни средства. 

Изискванията са в синхрон със стратегията на Европейската комисия за намаляване на емисиите на азотен оксид и въглероден диоксид чрез ограничаване на използването на фосилни горива, в това число и природен газ. 

ОПОС не допуска безвъзмездни средства за закупуване на газови автобуси. 

Големината на електрическите автобуси е съобразена изцяло с уличната мрежа в кварталите, в които ще се движат. Електрическите автобуси ще осигурят система на довеждащ транспорт от кварталите „Овча купел“ „Горна Баня“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“ и „Люлин“ до метростанции. 

30 от електробусите ще са с дължина от 5,5 до 7,5 метра, а 22 - между 7,6 и 9,6 метра. По-късите ще са с по около до 25 места, а по-дългите с по 70 места за пътници.

Превозните средства от този клас ще могат да се придвижват и маневрират в гъстонаселените квартали с интензивно застрояване, на места с недостатъчно добре изградена пътна инфраструктура, тясна улична мрежа, което напълно невъзможно, за който и да е стандартен автобус. Използването на този вид гъвкав транспорт ще увеличи обхвата на транспортната услуга и ще предостави нови възможност на гражданите за използване на градския транспорт с по-удобни и близки връзки. 

Експлоатационните разходи на електрическите автобуси са между 20-30% по-ниски от тези на автобусите на дизел или природен газ. Намалената себестойност от своя страна дава възможност за по-голям пробег с кратки интервали на движение. 

Столична община подписа 3 договора за финансиране от 217 млн. по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“ по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Оперативна програма „Околна среда“. Целта е подобряване качеството на атмосферния въздух с намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди за достигане на утвърдените норми. По програмата допустими за финансиране са е проекти за електрически превозни средства – електрически автобуси, тролейбуси и трамваи. 

По-рано днес Спаси София и общинският й съветник Борис Бонев обявиха закупуването на електрически автобуси за довеждащ транспорт до метрото "за далавера или престъпна безотговорност". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22108

1

Стефан

20.11 2019 в 22:58

Я сега разкаже, след колко месеца тия играчки ще бъдат бракувани, и колко тона отровни батерии къде ще отидат.
После ще попитам, каква ще е екоползата на екофашистите.