Атлантици искат проверка как се стигна до един доставчик на бойни кораби за 820 млн. лв.

OFFNews 10 ноември 2017 в 11:34 4150 3

Атлантици искат проверка как се стигна до един доставчик на бойни кораби за 820 млн. лв.

Да бъде извършена проверка на това, как се стигна до явяването на само един кандидат за доставката на нови бойни кораби за армията за 820 млн. лв. За това призоваха от Атлантическия съвет на България, които в своя позиция изразиха безпокойство, че покрай скандалите с купуването на нови изтребители, доставката на бойни кораби ще остане на заден план.

От организацията настояват в поръчката да не се допуска изборът на един основен доставчик, който няма доказана практика и капацитет за изпълнението на такъв скъп проект. От съвета настояват да се създадат условия в проекта да участват доказани производители от страни от НАТО и ЕС, както и да се използват възможностите за реализация на проекта съвместно със съюзни държави, включително и с включване на всички механизми и агенциите на НАТО и ЕС.

В позицията се настоява за рестартиране на проекта "максимално бързо", като бъдат съобразени и по-горните препоръки, така че проектът да не бъде провален. 

В текста се посочва още:

Атлантическият съвет на България подчертава, че основната цел на всяка отговорна политика за развитие на българската отбранителната индустрия е действителното ѝ интегриране в европейската отбранителна индустриална и технологична база. Възможността ни да участваме в развитието на високите технологии в Европа е критично зависимо от установяването на сътрудничество с водещите европейски производители и от максимално широкото използване на възможностите за индустриално сътрудничество, изследване и технологии и съвместно придобиване на отбранителни способности в рамките
на НАТО и ЕС.

Допуснатите до момента нередности при управлението на основните инвестиционни проекти не са изолирани случаи, а са симптоми на дълбок системен проблем. Изграждането на съвременни български въоръжени сили изисква констатираните до момента слабости да бъдат преодолени чрез прилагането на цялостна нова система за управление на развитието
на нашата отбрана.

Ние от Атлантическия съвет на България продължаваме да настояваме за утвърждаване и изпълнение на цялостна програма за превъоръжаване на Българската армия, която да я трансформира в модерна и интегрирана със съюзниците ни от НАТО и ЕС отбранителна институция.

В края на октомври от Министерството на отбраната обявиха, че по проекта за купуване на нови кораби е подадена само една оферта, като не е посочено името на участника.

До момента обаче е ясно, че военното министерство е изпратило запитвания до европейски корабостроителни компании, от които само една е българска. До този момент интерес единствената българска компания, обявила интерес към покупката, е "МТГ Делфин", индиректно свързвана с бизнесмена и председател на КРИБ Кирил Домусчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7900

3

Aleksa Vukotic

10.11 2017 в 14:04

Делфин няма нищо общо с Домусчиев.

12182

2

sawall

10.11 2017 в 13:03

Силно подозирам, че *армията* и хабер си нямат, че им поръчват бойни кораби. А между временно военноморските сили се чудят какво става с техните... :Р

12415

1

senester

10.11 2017 в 12:21

Няма как да не е случайност приемантео само на един кандидат.А още по-случайно този е Домуса.Да ти се доповръща...
 
X

Да помогнем на украинските деца!