Quantcast

Архитекти оспорват конкурса за нов облик на центъра на София

Нели Чолашка Последна промяна на 30 януари 2014 в 14:32 10171 10

Проектът за пространството около Градската градина на

Конкурсът за нов облик на центъра на София е опорочен, а класираните на челни места проекти са взаимно отричащи се, обяви на брифинг в централата на БСП-София арх. Борислав Борисов, общински съветник в София от левицата.

Той уточни, че коментарът му е чисто професионален и не става въпрос за политически битки. 

Според Борисов съмнителен е и фактът, че само 40 проекта са участвали в конкурса при положение, че за Метростанция 20 и за стена за катерене в район "Малодост" е имало между 130 и 370 кандидати.

В брифинга се включи и двама от участниците в конкурса за нов облик на центъра на столицата, които не са класирани на първите места - арх. Тодор Булев и арх. Людмил Леонидов, бивш общински съветник от ГЕРБ.

Архитект Булев обяви, че 40 проекта не са малко, но журито е било некомпетентно. Той предрече тежки последствия за центъра на София, ако класираните на първо място проекти се реализират и призова кмета на София Йорданка Фандъкова да отмени заповедта на главния архитект Петър Диков за резултатите от класирането.

Той се изказа най-критично за проекта, класиран на първо място за зона 3 - пространството по бул. "Цар Освободител" от Партийния дом до ул. "Раковски", заедно с Градската градина.

За тази зона на първо място е класиран проекта на  "Никонсулт" ЕООД, който предвижда автомобилен тунел под пл. "Александър I", два подземни паркинга (един за нуждите на парламента с 309 паркоместа и един обществен за 120 коли в пространството пред Двореца). (на снимката)

Според Булев този проект заличава най-новата история на София и оставя града без централен площад.

Арх. Людмил Леонидов също смята, че непрофесионални проекти са класирани на челните места. По думите му не е имало и обществено обсъждане на конкурса.

Резултатите от конкурса бяха обявени на 24 януари от председателя на журито арх. Георги Бакалов и главния архитект Петър Диков.

Следващата седмица ще има обществено обсъждане на проектите в сградата на Съюза на архитектите, но което авторите сами ще представят идеите си. За четирите зони ще бъдат представени идеите на класираните на първите три места архитекти.

С окончателно одобрените проекти, след изтичане на всички процедури по обжалване, каквито вероятно ще има, Столичната община ще кандидатства за финансиране от 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионална развитие" за програмен период 2014-2020 г., напомни главният архитект.

Оптимистичният вариант е строителството да започне през 2016 г.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2014 в 19:43

Подкрепям коментара на Борислав. И само мога да добавя още някои неща. НЕ защитавам нито комуняги, нито проекта на колегите, нито пък някой друг. НО лично за мен е смешно да говориме за функционалност и ползотворност от проекта пред двореца с подземните паркинги. Не е ли странно депутатския паркинг да е с 309 паркоместа а пък остнлите 1 мил. души които евентуално биха били потенциални мпс водаи ще си делят цели 100+... направо решаваме проблмите на столицата. Отделно бих добавил, че жълтите павета са малко или много символ на столицата съвкупно с пл. Батемберг и ще е жалко да ги заменим с бетона на паркингите за дришльовците от НС и парламента. Отделно това почти не оставя място и възможност за внасяне на едроразмерна растителност. Каква зелена столица на Европа искаме да стане София, като дотук освен бетона пред ларгото и недоумението по Витошка друго ползотворно и наистина уместно решение и изпълнение няма !

30.01 2014 в 19:36

1. 40 дни за направа на проект? Това да не ти е павильон ( всеки занимаващ се с проектиране знае, колко малко е това време)?
2. Аз не разбирам как наводняването на канала ще донесе хората там? Иначе проекта там не се отличава по нищо друго от сега съществуващите пространства там ...
3. Значи не е проблем, че навремето комунягите са махнали царския фонтан , който свързва двореца с парка пред него, а е страшен проблем, че някой макар и да не съм съгласен с него, се опитва да отърве хората от"невероятно красивия и функционален" паркинг и бетонови останки от безмислени сгради. Сори ама мястото там сега е ужасяващо. А защо не харесвам проекта? Как може на място, където и децата в първи клас знаят, че гъмжи с останки от Сердика да искаш да копаеш каквото и да било? Факт, че по всяка вероятност предишни власти са се справили с тоя проблем. Ама все пак...
И да св. кръгови навсякъде не винаги оправят движението.

30.01 2014 в 19:00

... бе добре е замислено... да може да се копа на завет и скришно към мазетата на БНБ, ДВОРЕЦА и БНП...;)

30.01 2014 в 17:53

Почва червената атака срещу София. Това е само началото.

30.01 2014 в 17:30

НЕ СА 40 ПРОЕКТИТЕ!
Конкурсите са за 4 отделни зони - 4 конкурса.
Представени са от по 7 до 13 проекта за зона, което прави най-много 13 кандидати на конкурс. Останалите са преценили, че е по-добре да не се участва.

30.01 2014 в 17:17

Типично българдска работа. Ако не им харесват проектите да са участвали в конкурса. Винаги ще се намерят мърморковци ,които дава само акъл ,но не предприемат смислено действие ,за да направят конкурентен проект.

30.01 2014 в 16:56

Омръзна ни от непрекъснатите Ви оплаквания.
Нормално е в общински конкурс да участват по-малко проектантски бюра (печалбата е малка, а престижа спорен). Превръщането на всеки конкурс, от две години насам, в лична вендета е ужасяващо. Забравяте, че архитект Булев е автор на "Витошката боза" (и както той самият каза - не е знаел за съществуването на фонтана в неговия проект) и смехотворната ограда на Съдебна-та палата, както и факта, че архитект Леонидов не спечели конкурса за главен архитект на София.

30.01 2014 в 16:52

Г-жа Фандъкова,

замислете се дали апликации от 40 фирми е нормално? Аз лично смятам, че само от университетите ни, ако съберете групи студенти и обгърнете тяхното мнение, няма ли да е по-добре? Къде е историята ни във всички тези проекти?

30.01 2014 в 16:11

И аз съм против - искам тротоари с коли по тях, искам кучета и кучешки изпражнения, в да газя на воля, искам фекалиите на Перловската река да усмърдяват бъдещата "столица на Европа".Искам , искам , искам само червени депутати и депутки в парламента - никакви други! И тогава всички ще сме спокойни, и няма да има търкания в архитектурните среди, да ви.....

30.01 2014 в 14:50

И аз да изкажа професионално мнение:

Това на картинката е ужасяващо! Грозно, не-съвременно и не-функционално. Пълна безмислица, с много комисионни за наши фирми от материали и труд- възможности за крадене!

ДОЛУ АРХИТЕКТИТЕ НА ВЛАСТТА!!!

А този Петър Диков е за затвора отдавна, както и работодателите му!