Арх. Здравков съди Рашидов заради нови 10 етажа на хотел "Маринела"

OFFNews 09 август 2016 в 08:15 7131 2

Столичният хотел "Маринела" може да порасне с 10 етажа, надстрояването е в ръцете на Върховния административен съд. Пред него главният архитект на София Здравко Здравков обжалва отказа на министерството на Вежди Рашидов да обяви сградата за паметник на културата.  

Собственикът на хотел "Маринела" Ветко Арабаджиев е поискал разрешение за надстрояване с 10 етажа преди няколко месеца на второто тяло на хотела. Столична община обаче не дава зелена улица на строителството, заради процедурата по обявяване на комплекса за паметник на културата. На 22 юли главният архитект на София Здравко Здравков е бил информиран за това решение и в законовия срок е обжалвал отказа на Рашидов пред Върховния административен съд (ВАС), съобщи Клуб Z. 

Предложението за обявяване на „Маринела“ за паметник на Столична община, която бе подкрепена още от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите, Музея за история на София и неправителствени организации. Мотивите им са, че проектираният от световноизвестния японски архитект Кишо Курокава комплекс е уникален и трябва да бъде запазен в оригиналния си вид. Писмото е изпратено още от бившия главен главен архитект Петър Диков през март 2015 година. Почти година и половина по-късно Министерството на културата отсъди – хотелът не е паметник.

Ако ВАС потвърди отказа на Вежди Рашидов, тогава главният архитект няма да има законови основания да откаже надстрояването. 

Друга процедура срещу "Маринела" върви в съда, по която Дирекцията „Национален строителен контрол“ санкционира собствениците за надстрояването само с 2-етажа на същото ниско тяло, което чака да се извиси с още десет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови