Държавата: Надстрояването на Японския хотел е незаконно

OFFNews 08 май 2016 в 11:38 9786 0

Надстрояването на едноетажното тяло на Хотел Маринела София е извършено без одобрени технически проекти по всички части и без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Служители на Регионален отдел за национален строителен контрол София към ДНСК извършиха проверка на място на строежа и по документи в район Лозенец.

Установено е, че в началото на 2015 г. е издадено разрешение за строеж по идейни проекти за надстрояване с един етаж на едноетажно тяло на хотела от главния архитект на район Лозенец.

Проверяващите са констатирали, че строителството се извършва, без да са одобрени технически проекти по всички части и без да е съставен протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа.

Във връзка с допуснатите нарушения е съставен и връчен на възложителя констативен акт за спиране на строежа, уточняват от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

В момента тече седемдневен срок за подаване на възражения по констативния акт. След изтичането му и след разглеждане на получените възражения, при наличие на правни основания, предстои издаване на заповед за спиране на строежа.

Предстои да се установи наличие на правомощия на главния архитект на район Лозенец за издаване на разрешението за строеж.

Откакто Ветко Арабаджиев придоби Японския хотел, скандалите около него не спират. Той първо бе преименуван на жената на бизнесмена - Маринела, след което интериорът му бе тотално променен, като много хора оприличиха новата му визия като кичозна.

Последва изкореняване на японските вишни, посадени още при строежа на сградата, за да бъдат заменени с палми. Накрая около сградата бяха сложени пластмасови светещи вишни. Последното действие на Арабаджиев, което възмути столичани, е именно започналото надстрояване на източното крило.

Цялата история на емблематичната сграда може да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови