Арх. Диков: Няма как да махнем незаконните гаражи в София

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2014 в 15:04 5453 4

Петър Диков, главен архитект на София.

"В София по официални данни има 7600 незаконни гаражни клетки, според мен те дори са повече. Проблемът с премахването им е юридически, нямаме ясни правила и основание, за да ги премахнем", обяви пред БНТ главният архитект на София Петър Диков.

Той уточни, че макар поставени незаконно и на общинска земя, те са частна собственост и ако бъдат премахнати, трябва да се съхраняват някъде.

"При това положение кметството носи отговорност и за вещите в тях. Поставял съм няколко пъти на юристите въпроса. Трябва да се мине през законово решение", обясни Диков.

Относно застрояването в зелените площи на града главният архитект обяви, че проблемът със застрояването в тях е наследен като терени за възстановяване преди осем-десет години. Според него сегашното ръководство на Столичната община е спряло порочната практика да се строи в паркове и градинки.

На въпрос за планирано застрояване на Северния парк Диков каза, че проектът няма да бъде реализиран.

Той уточни, че общината няма достатъчно средства, за да откупи частни терени, върнати по силата за закона за реституцията, за които е планирано да са паркове, градинки и детски площадки.

Главният архитект на София каза, че започва ремонтът на първата част на Южния парк (около НДК) с европейски пари. Той се надява, че спирането на средствата по оперативна програма "Регионално развитие" няма да забави реализацията на проекта. В другите части на Южния парк предстоят подмяна на настилки на алеите, засаждане на цветя и дървета.

"За мен най-важното трасе в София е бул. "Тодор Каблешков". От много години се опитваме да го разширим в частта, която е изградена, и да го прокараме в частта между ул. "Луи Айер" и "Симеоновско шосе", коментира още арх. Диков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2014 в 20:54

Чудя се ако си сложа гаражна клетка пред парламента, там ли ще ми я оставят?

15.06 2014 в 16:39

Лицето Петър Диков ще си отиде заедно с кастата ГЕРБ...лошото е ,че този иначе не лош специалист е изпълнил много поръчки и отляво и отдясно и..остана на позицията си..Но идват други времена и рано или късно ще си плати за безобразията на тези,които го ..поставиха там....Това е истината...!!!

15.06 2014 в 16:32

Иска да каже да действаме, няма да ни пипат

15.06 2014 в 15:20

Иска да каже, че все още всеки може да си направи гаражна клетка на общински имот?