АПИ ще проверява защо не е възстановена мантинелата на пътя край Своге

OFFNews 11 декември 2018 в 10:03 2370 0

АПИ ще проверява защо не е възстановена мантинелата на пътя край Своге

Шефове в Агенция "Пътна инфраструктура" ще проверят защо не е поставена обезопасителна мантинела на пътя край Своге, където при тежка катастрофа загинаха 16 души, а по-късно от раните си починаха още четирима. 

Причина за проверката е сигналът от Института за пътна безопасност, които алармираха главния прокурор Сотир Цацаров, че три месеца след трагедията нито една институция не е предприела мерки за обезопасяване на пътя с мантинела.  

От АПИ съобщиха, че председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ, ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София, в участъка преминаващ през град Своге.

Оттам припомнят, че на 5 декември е монтирана ограничителна система на съоръжението, непосредствено преди мястото на пътния инцидент. Според АПИ мястото е урбанизирана територия и не е отговорност на агенцията да се грижи за обезопасителните мантинели. Това било отговорност на общината, но въпреки това на среща с омбудсмана Мая Манолова е поет ангажимент до 12 декември да бъде поставена мантинела. 

Продължава и досъдебното производство, което трябва да установи кой е собственикът на мантинелата, поставена в участъка преди катастрофата, припомнят от АПИ.

"Ако до понеделник не бъде сменена тази мантинела, ще я сменим, за да не се повтори това безумие", заяви пред Нова тв Диана Русинова от Института за пътна безопасност. Според нея щом е сменен асфалтът, не пречи да е сменена и мантинелата. 

"Община Своге няма задължения, свързани с мантинелата. Дали сме необходимите документи на съответните институции. Приветствах решението на АПИ да подменят съоръжението. Те имат достатъчно опит, за да направят мантинелата така, че тя наистина да върши работа", каза зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови