16 са загиналите в катастрофата край Своге, 26 души са ранени

OFFNews 26 август 2018 в 08:09 8824 1

Снимка БГНЕС

16 души загинаха, а 26 са ранени при катастрофа на автобус край Своге.

Автобус, превозващ поклонници до манастира "Седемте престола", на връщане излязъл от платното, преобърнал се и паднал на площадка под нивото на пътя.

Причината за инцидента все още се изясняват. Според свидетели катастрофата станала на остър завой при дъжд, като автобусът паднал от 20 м височина. 

13 души загинаха на място, а трима починаха по-късно от нараняванията си. 

Четирима от транспортираните в "Пирогов" са с опасност за живота. "Те са в доста тежко състояние, защото са със сериозни травми - с тежки травми в крайници, с фрактура на гръбнака. Възрастта на пациентите е доста напреднала, което не помага за лечението“, обясни директорът по лечебната дейност на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Той обясни, че в болницата са транспортирани 8 души, но двама от тях са починали по пътя, а друг от пациентите - малко след пристигането в лечебното заведение. 

Проф. Габровски изказа благодарност на екипите в "Пирогов", като посочи, че са дошли и медици, които са в отпуск. 

Шестима души (двама мъже и четири жени) от пострадалите са приети в болница "Св. Анна" в София. Всички са стабилизирани, но са в тежко състояние, в реанимация, съобщиха от болницата.

През нощта са приключили коремните и гръдните операции на две от пациентките. Днес на пострадалите им предстоят ортопедични операции.

Двама от пострадалите са настанени във Военномедицинска академия. 62-годишна пациентка е в стабилно състояние. Тя е контактна и адекватна. В болницата се намира и 30-годишен мъж. Той е в тежко, но стабилизирано състояние. Пациентът е контактен и адекватен, обясниха от ВМА.

Фирмата - превозвач "Мобилус - 5 ООД" не е имала нарушения досега, показа проверка на Министерството на транспорта. Шофьорът, причинил катастрофата, е собственикът й, който от години работи в партньорство с община Божурище.

Съществува съмнение обаче, че шофьорът е пропуснал повторна техническа проверка, която е трябвало да мине в началото на месеца.

МВР отвори горещ телефон за връзка на близките на пострадалите - 02 982 50 39, на който те могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ.

Правителството обяви понеделник - 27 август, за ден на национален траур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови