Quantcast

Ангел Кунчев: Вече има случаи на грип, епидемия се чака февруари

Нели Чолашка Последна промяна на 17 декември 2013 в 08:25 2495 4

Д-р  Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС

Д-р Ангел Кунчев

 

Вече има изолирани случаи на основния грипен щам от тип В, грипната вълна постепенно идва към нас от Европа, обяви главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев.

Той напомни в интервю за "Нова телевизия", че епидемия от грип в България се очаква чак февруари.

Симптомите са температура, кашлица, болка в гърдите и много силна отпадналост.

"Когато говорим за грип, е важно лечението. При чиста вирусна инфекция, няма да спра да повтарям, антибиотикът няма никакво значение.

Антивирусните препарати са тези, които атакуват грипа. Антибиотикът има място, когато има бактериално усложнение, но то трябав да се докаже", предупреди д-р Кунчев.

Главният епидемиолог напомни, че най-застрашени от усложнения са възрастните над 65 години с хронични заболявания. При епидемия те трябва да се пазят от общуване със заразно болни и по възможност да ограничат излизането навън.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.12 2013 в 15:37


"Вече има изолирани случаи на основния грипен щам от тип В, грипната вълна постепенно идва към нас от Европа, обяви главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев."

Г-н докторе, ако наистина е така, длъжни сте да вземете някакви мерки в национален мащаб: на обществените места, в превозните средства, в училищата и т.н. да се разпространят афиши, листовки и др. с медицински разяснения и просвета Едно време, при лошия социализъм, така се постъпваше и населението беше здраво. А сега, по цели зими срещаме само кашлящи хора където и да се намираме. Грипната вълна не е атмосферно явление, което не могло да се спре и трябвало само да го чакаме на принципа "спасявай се поединично".

17.12 2013 в 16:37

С изследване :)

17.12 2013 в 14:00

Някой може ли да каже, как се доказва бактериалното усложнение, за да е нужен антибиотик?

17.12 2013 в 10:56

ПОСЛЕДНО ПОВИКВАНЕ!!!

Който е пропуснал да напълни гушката на фармацефтичните компании, (които са един от най-печелившите отрасли) - да го стори СЕГА!!! :)