Quantcast

Съществува риск да бъде внесен детски паралич от Сирия

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2013 в 09:55 2444 2

Д-р  Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Има реален риск от Сирия да бъде внесен полиомиелит (детски паралич). Световната здравна организация (СЗО) съобщи за огнище на острото вирусно инфекциозно заболяване в Сирия.

Това oбяви епидемиологът д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на bTV.

За момента регистриран случай в България няма. Но веднъж внесе, вирусът той се отделя от хората и търси преносител, обясни д-р Кунчев.

Ваксината срещу полиомиелит е включена в задължителните имунизационенх календар у нас. Рискови обаче са децата в ромските махали, сред които много не са ваксинирани. „Преди месец имунизирахме всички деца в центровете за бежанци до 15 г., но ни е нужен запас от тази ваксина. Страшното е не внасянето на инфекцията, а тя ще намери ли неимунизиран преносител”, посочи д-р Кунчев.

За момента опасност от епидемии между търсещите убежище у нас няма, добави той. Натоварването за българската здравна система обаче се очаква да дойде в началото на следващата година, когато ще има сезонен скок на грипни заболявания, както и на варицела.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2013 в 09:55

Е като всички са имунизирани защо говорят за епидемия и реимунизация? А? А? Защото си умират от шубе че скапаните ваксини не вършат работа, а само вредят повече, и ТЕ ГО ЗНАЯТ!

08.11 2013 в 01:02

чакам тука противниците на задължителните ваксини да се изцвъкат .. ма е на тишина ...