Ангел Кунчев: Грипът поваля за часове, не пийте антибиотик

OFFNews 15 януари 2019 в 08:30 7147 1

Грипна епидемия е обявена в четири области на страната. Вирусът, който ни атакува, е много близък до така наречения свински грип, известен още като "Калифорния". Областите у нас, които първи обявиха грипна епидемия, са Стара Загора, Шумен, Бургас и Силистра.

Увеличава броят на болните и в Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където се очаква да обявят епидемия. Учебните занятия в областите Стара Загора и Бургас са спрени от 15 до 18 януари.  

При грипа нещата са много динамични и в рамките на часове могат да се променят, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по бТВ. Според него няма да се стигне до пик на зобаляемостта през тази седмица, тъй като все още тя е по-ниска в сравнение с миналата година. Според очакванията това ще се случи в края на януари.

Характерно за грипа е главоболие, силна отпадналост и болки в мускулите. По думите на д-р Кунчев най-голямата грешка е хората да подценяват състоянието си. При вече силно проявени симптоми те решават, че могат да ходят на работа и по този начин заразяват останалите. В детските заведения пък много често родителите оставят децата си, въпреки че има признаци, че са болни.

Антибиотикът няма да помогне, когато става въпрос за вирусна инфекция. Нормално е един млад организъм да се справи с грипа в рамките на седмица, допълни д-р Кунчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

16.01 2019 в 21:08

Малоумници, да не пием антибиотик. Свали ме точно за 24 часа, на 28 час беше вече в белите дробове и ако не бях започнал антибиотик пневмонията ми беше в кърпа вързана. Много тежък грип.