Академията в Свищов: Величко Адамов се скри, търсим го с нотариус

Бившият ректор: Глупости, в отпуск съм

Александра Маркарян 06 август 2015 в 14:05 10650 5

Стопанската академия в Свищов издирва безуспешно бившия си ректор проф. Величко Адамов. Той трябвало да се яви на работа на 1 август след отпуск, но и до днес това не се е случило, разказаха от висшето училище пред OFFNews.

От личен състав му звънят по 10 пъти на ден, а той не вдига, оплакаха се от Академията. Затова, за да му връчат предизвестието за пенсиониране, от СА са потърсили помощта на нотариус.

OFFNews потърси професора, за да разбере защо той не се е върнал на работа.

"Няма нищо вярно в това. Никой не ме търси. Аз съм в отпуск до 23 август. Ще отида другата седмица и ще си получа предизвестието", заяви Адамов.

Той посъветва вместо да се интересуваме само от него, да попитаме и защо новото ръководство на Академията е връчило предизвестия на 20 професора, сред които проф. Атанас Дамянов, проф. Данаил Врачовски, проф. Камен Каменов, проф. Боян Илиев, проф. Любен Кирев.

Отговорът на Академията беше, че всъщност става дума за 12 души, навършили 65 г., които ще бъдат пенсионирани. Продължаването на договорите им зависи изцяло от катедрите и факултетите, а не от ректора. Всички катедри и факултети са отказали да дадат разрешение за продължаване на тези договори, обясниха от СА.

По информация на OFFNews заплатите на тези преподаватели са били доста високи и само за обезщетенията им по Кодекса на труда Академията ще трябва да плати над 500 000 лева.

Според Адамов с идването на новото ръководство в СА настанал "батак" и сега висшето училище нямало да набере и половината от първокурсниците, приети миналата година. Били 2500, а сега нямало и 1000 записани.

Величко Адамов беше отстранен от управлението на Стопанската академия след намесата на министъра на образованието проф. Тодор Танев в началото на месец юни. Това стана след общо събрание на 28 май, на което за ректор бе избрана приближената до Адамов негова бивша студентка, 35-годишната професорка Теодора Димитрова Петрова. Проф. Танев я отстрани заради съмнения за опорочаване на избора на ректор. За временен ректор министърът назначи проф. Иван Върбанов. След заповедта на министъра Величко Адамов и Теодора Петрова се барикадираха в сградата на висшето училище и отказаха да допуснат новия ректор, а тя дори си позволи да издаде заповед, в която нареди служителите и преподавателите да се подчиняват на нея, а не на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови