Агенцията за бежанците и община Елин Пелин са най-"мълчаливите" институции за 2016 г.

OFFNews 29 септември 2016 в 09:30 5691 3

Агенцията за бежанците и община Елин Пелин са най-

Държавна агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет и община Елин Пелин са институциите, са най-непрозрачните институции за тази година. Те получиха антинаградата "Катинар" на Фондация Програма достъп до информация на 14-та церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам. 

ДАБ заслужи антинаградата заради упоритото игнориране на задълженията по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, за неотговарянето на заявления за достъп до информация, подадени по електронен път, за липсата на бюджет и финансови отчети на страницата на институцията.

Антинаградата „Срамота” получи община Елин Пелин, заради неизпълнение на задълженията си по ЗДОИ, свързани с активната прозрачност и за продължаващата тенденция на мълчаливи откази по заявления за достъп до информация.

В категорията най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация награда "Вързан ключ" получи Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която поиска присъждане на съдебни разноски по дело, по което е осъдена заради мълчалив отказ на агенцията след фактическо произнасяне по заявление за предоставяне на търсената информация на заявителя.

Тази година наградата за най-активен гражданин, използвал най-активно правото си на информация, беше присъдена на Мариета Сивкова от Ямбол. В категорията за направителствена организация беше отличено Сдружение „Фенове ЗА българския волейбол“ заради активното използване на закона за постигане на по-голяма прозрачност в процеса на управление и администриране на волейболния спорт.

Като най-добър журналист беше отличен кореспондентът на "Дневник" и "Капитал" във Варна Спас Спасов. Той получи признание за последователно и резултатно използване на ЗДОИ в разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети, в рамките на което подготвя серия от аналитични статии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

3

Black Hex

29.09 2016 в 10:51

А пък за това как бивш комунист министър-председател в завера с бивш комунист президент "свалят доверието си" от бивш комунист генерален директор на Юнеско 2 мандата и гласуват "единодушно" за бивш комунист чиновник на финансови институции и въобще човек без кариера, единствено чиновник на паразитни структури (комисарите на ес за мен са една наистина абсолютно излишна паразитна структура и от тях не зависи нищо))... За тва пък въобще няма да ви питам!
Нито вас джурналягите, нито тези от тази "фондация".

Правото да знам преди всичко е функция на ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да бъдеш морален и отговорен член на обществото.
Толкоз.

10538

2

Black Hex

29.09 2016 в 10:46

Абе нямате право да знаете бе! Това е!
Как беше на предните избори?... И магаре да ви бях посочил и него щяхте да изберете.
Сега ще се молите да е поне магаре, че иначе знае ли се.
:)

10538

1

Black Hex

29.09 2016 в 10:45

...14-та церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам.

Във време, когато министър-председателят мълчи като наакан в едно с шефа на парламентарна си група - човечето с особената форма на главата и машинистката-стругарка-рабфакаджийка другарката "дъ ред бомб" преДсадател на НС...
И не знаете кой ще ви спуснат на преЦедент...

Правото да знам... булшит!