АЕЖ: БНТ дължи обяснение за публикувана снимка, създаваща оптична измама

Георги Ангелов 03 август 2022 в 16:48 2659 7

АЕЖ

Снимка АЕЖ

Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ)

Снимка, публикувана от Българската национална телевизия във вторник, предизвика множество публикации в различни медии, в които се твърдеше, че бившият премиер Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова напускат Министерски съвет хванати за ръце. Това захрани истинска буря от коментари в жълти сайтове, специалисти в очернящите кампании, се припомня в позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). 

Други телевизии разпространиха видео от събитието и опровергаха спекулациите, пораждащи се от снимката. Лена Бориславова също публикува статус във Фейсбук по темата и посочи, че тази акция цели да дискредитира не само лидера на Продължаваме промяната, но и самото участие на жени в политиката. Авторката на снимките фоторепортерката Десислава Кулелиева посочва пред “24 часа”, че е прегледала всичките кадри и е установила, че става дума за зрителна измама. По думите ѝ, на нито един друг кадър от серията снимки, които е направила, не се вижда подобно нещо.

Тъй като снимката, публикувана от БНТ, бе използвана за дезинформация в навечерието на предизборна кампания, би било логично обществената телевизия да даде подробно обяснение и да обясни по какъв начин е бил избран точно този кадър, след като по думите на авторката, той е различен от всички останали. Важно е БНТ да разсее съмненията, че вместо да информира обективно, може да бъде използвана за манипулиране на общественото мнение в полза на определени политически кръгове, заявяват от АЕЖ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

6

IvanofRumen

03.08 2022 в 19:40

Този келеш и пиянде Кошлуков трябва да се разкара незабавно и да го осъдят лично него за клевета.

-4778

4

137

03.08 2022 в 19:35

По добре за ръката да я хване отколкото за парапета ;)

-7325

3

Лошо няма, какво като са се хванали за ръка. Младите щом се обичат да се взимат. Даже е похвално.

2550

2

alfakentavur

03.08 2022 в 17:04

Да обясни и защо другите снимки бяха с големина над 2000 пиксела, а тази с "ръкостискането" беше само 800 пиксела.