Quantcast

Адвокат Николай Хаджигенов: Цацаров няма да си изкара мандата

ОFFNews Последна промяна на 17 декември 2014 в 18:57 7298 3

Адвокат Николай Хаджигенов.

Снимка ТВ7

Адвокат Николай Хаджигенов.

"Цацаров ще е първият главен прокурор, който няма да си изкара мандата, защото той от самото начало забърка едни огромни каши – обвинява невинни хора, скандала с убийството на Пеевски, за каквото се сетите", заяви адвокат Николай Хаджигенов в студиото на bTV.

Той определи като "хумореска" твърденията, че в страната има самостоятелни прокурори, защото в България "никой прокурор не смее да се изкашля" без позволението на административния си ръководител, следователно и без разрешението на главния прокурор.

Хаджигенов беше категоричен, че без работеща прокуратура не може да има демокрация, а за да има реформа трябва да има интелигентност, компетентност и "на някой да му стиска". И трите неща според него са налице, но ако съдебната власт се реформира, това означава половината политици да бъдат прибрани от ДАНС, а другата половина да живеят само от депутатските си заплати, което нямало как да се случи.

Адвокатът изтъкна, че политиците нямат интерес от случайно разпределение на делата, а само гражданите имат интерес от такова разпределение.

Според Биляна Гяурова от Института за правна инициатива ВСС е започнал процедура за обществена поръчка с бюджетни средства за нов софтуер за разпределение на делата. В оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК) обаче е заложено разработването на подобен софтуер, като от ОПАК са сигнализирали, че действията на ВСС представляват дублиране на средства.

"Още 2002 г. беше разработен софтуер за административна система за управление на делата, която беше направена от американска агенция за международно развитие с кодове за сигурност на много известна фирма. IT специалисти казват, че защитата на системата, която се ползва от 21 от съдилищата, включително и от ВКС, е близка до нивото на защита на банките. 300 хил. долара струва разработването на софтуера, а 1,5 млн. тогава струваше закупуването на хардуера.

Тази система е дарена от 2003 г. на ВСС с опция в договора за дарение, ако се поиска надграждане системата, да се направи 50% отстъпка от кодовете на компанията. Нищо не стана обаче. От ВСС взеха решение 2 месеца след дарението това да бъде системата, която да се използва във всички съдилища, но буквално след 3-4 месеца имаше ново решение, в което тази система беше "отсвирена" и се започна разработката на нови системи, на тази, която е сега, и преди това на една друга, която беше разработена по програмата ФАР. Милиони са налети в тази система, излишна е нова обществена поръчка и забавяне", каза тя.

Гяурова разкри и притеснителните данни, че 11% от редовите прокурори са склонни да нарушат закона, вместо да нарушат пряка заповед от по-висша инстанция, защото се притесняват, че ако не го направят, ще бъдат саботирани в кариерното си израстване.

Според нея 82% от работещите в първите съдебни инстанции, които поемат най-голямата част от делата, искат да бъде направена съдебна реформа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 22:41

Именно,чесън.Мой познат ,след като открива фирма вАнглия,бива посетен от служител на техните данъчни,който го инструктира в посока така,че той да се възползва максимално ефективно и законосъобразно от плюсовете,които му предлага механизма на работа там.Разбира се,без да се ощетява хазната ,сиреч без подкуп.Нашенецът ,мнителен поради опита си у нас, не вярва и чак когато вижда,че са му подсказали и хитрини в негова полза ,се опитва да се отблагодари.Онези- не вземат и не вземат,даже го предупреждават,че при следващ опит ще го дадат на съд!Също като у нас,а?!

17.12 2014 в 21:57

вуйчо ви, напълно ти вярвам. Има цивилизационни различия между нашите служби и службите да кажем в САЩ. Едните са възпитани да репресират, а другите да служат на страната си. Едните мачкат и изнудват бизнеса, а другите защитават интересите му. Разлика от земята до небето. Поколения трябва да се сменят и пак не е сигурно, че можем от маймуни да станем хора.

17.12 2014 в 19:47

Реформи в системата ,макар и трудно,вероятно ще има.Как ще се реформира моралът,питам се аз."Подходящи експерти"и лобисти депутати ,създават такива правни шедьоври, от които и на немците,като дойдат ,свят ще им се завие.Юридическите кадри по потомствена линия ,чрез преподавателски внушения и от изкривената практика, са така отровно затлачени ,че..Пример:На отпразнуване на студентски празник от бъдещи юристи и следователи(учащи в Симеоновското полицейско),цяла вечер слушах да се точат като завършат да хванели "яка риба" или канал с престъпление за милиони,да ги "ПОИЗНУДЯТ ЛЕКИЧКО" и да си оправели живота!Блажени кои?