БСП би подкрепила съдебна реформа

OFFNews 16 декември 2014 в 08:41 2119 1

Мая Манолова

БСП би подкрепила съдебна реформа, представена от правосъдния министър Христо Иванов, защото тя се прави от три правителства – от служебното правителство на Марин Райков, от Зинаида Златанова от кабинета „Орешарски”, като беше завършена от Христо Иванов.

Това каза пред bTV депутатът от левицата Мая Манолова.

Тя призова правосъдният министър по-бързо да внесе предложенията в парламента, за да може да започне обсъждането на промените, а да не се говорят празни приказки. По думите ѝ вече има достатъчно подкрепа и сред съдиите, за да започне реформирането.

Според Манолова разговорът за проблемите на съдебната система не е започнал с думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан за „гнилите ябълки”, а е свършил тогава, защото всички знаят много добре за това. Тя обаче подчерта, че в системата има и много здрави ябълки.

По думите на депутата създаденото чувство на непоносимост и нетърпимост изисква предприемането на истински мерки. „Време е количествените натрупвания с отрицателен знак да се превърнат в качествени промени”, подчерта народният представител от левицата.

За искането на съдии за оттеглянето на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева и нейното обяснение, че ако това се случи, ще настъпи хаос, Мая Манолова подчерта, че не мисли, че оттеглянето на който и да е главен съдия може да предизвика хаос. „Оттеглянето на съдия Янева е въпрос на морал. След като има пропуски, е въпрос на преценка на ръководството да има морал в управлението”, настоя тя.

В същото време левият депутат заяви, че Радан Кънев няма никаква подкрепа за подаването на оставка на Висшия съдебен съвет – не само сред ГЕРБ и партньорите в управлението, а дори и в Реформаторския блок.

„Радан Кънев може би не забелязва, че парламентарната квота във ВСС беше избрана от мнозинство, доминирано от ГЕРБ. Защо Радан Кънев си мисли, че ГЕРБ пак в мнозинство може да избере различен ВСС”, попита тя.

Манолова подчерта, че трябва да има нови правила за избор, за да има качествено различен състав на ВСС. Тя обаче изрази съмнението си, че ГЕРБ се стремят към истински реформи, като заяви, че 20 млн. лв. са отказани от финансовия министър за реформата в съдебната система. „Няма как да искаш реформа, ако не осигуряваш пари за нея”, подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови