АБРО: Продуцентите не оказват натиск, медиите работят в пълна независимост

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2015 в 10:16 4329 4

В декларация до медиите Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) отрече да има оказван от страна на музикални продуценти “медиен натиск” и че българските радио и тв оператори работят в условията на пълна редакционна независимост.

Декларацията идва след изказването на певицата Рут Колева, че една от най-популярните продуцентки у нас, съдийката в предаването X-Factor Саня Армутлиева, краде средства чрез сдруженията ПРОФОН и Музикаутор.

Ето и пълният текст на декларацията без редакторска намеса:

Във връзка с конфликтната реторика в авторско-правната общност и разпространените в социалната мрежа Facebook и в медийното пространство обвинения за оказван от страна на музикални продуценти “медиен натиск”, Управителният съвет на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО най-категорично заявява, че българските радио- и телевизионни оператори работят в условията на пълна редакционна независимост и самостоятелно вземат програмните си решения, с оглед програмния си профил и при съобразяване с потребностите на своята аудитория.

Наблюдаваме с тревога и загриженост деструктивните тенденции в сферата на управлението на авторски и сродни права.
Като представителна организация на търговските радио- и телевизионни оператори в България, АБРО е за стабилност и предсказуемост в работата на дружествата за колективно управление на права, поддържането на дългосрочна и справедлива законодателна рамка и налагането на добри практики в работата с ползвателите от всички категории.

Отстоявайки независимостта на търговските радио- и телевизионни оператори от политическа, икономическа и друга намеса, бихме се противопоставили най-категорично на всякакви опити за налагане на програмно съдържание, включително чрез установяване на задължение за разпространение на българска или каквато и да е друга музика.

Отнасяме се с най-голямо уважение към музиката и зачитаме правото на аудиторията да търси и потребява музикалния продукт съобразно личните си предпочитания в плуралистична среда.

Пожелаваме успех на авторско-правната общност за бързото изглаждане на породилите се конфликти, за да се избегне внасянето на нестабилност и фрагментация при управлението на права, в нарушение на световните тенденции и най-добри практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови