59-годишен мъж с инсулт издъхна след час чакане на линейка

Вероника Шербанова 14 април 2014 в 13:11 4859 10

59-годишен мъж почина в Ихтиман заради закъсняла с един час линейка

59-годишен мъж починал от инсулт в болницата в Ихтиман, след като линейката в Спешния център в Костенец закъсняла с един час.

59-годишният Николай Христов получил инсулт на 1 април в дома си в Костенец. Синът му го намерил в безпомощно състояние и веднага се обадил в Спешна помощ.

Оттам обаче му отговорили, че няма линейка, защото в Спешния център има само една и тя в момента е в София, затова трябва да намери начин да закара баща си до Центъра.

Синът на Николай успял да намери кола, с която да откара баща си в Спешния център, но лекарите преценили, че трябва да бъде закаран в болницата в Ихтиман. За целта обаче трябвало да изчакат линейката да се върне от София.

Линейката се върнала след повече от час и 59-годишният Николай бил откаран в болницата в Ихтиман, като пътят до там е около 20 минути.

Докато чакал линейката в Спешния център в Костенец, Николай бил в съзнание. По пътя за Ихтиман обаче състоянието му се влошило. 59-годишният мъж бил приет в лечебното заведение, но вече било прекалено късно и лекарите не успели да го спасят.

Как е възможно за община от 15 000 души да има само една линейка? При инсулт първите минути са критични, а баща ми е чакал в Спешното отделение повече от час, казва дъщерята на Николай Галина Христова.

Страхувам се, че всичко ще се потули, както обикновено се случва в България. Хората, на които разказах за случилото се, само вдигат рамене и казват, че това е типично за страната ни. Не бива да мълчим и да се преструваме, че системата работи нормално, коментира Галина, като допълва, че е решена да съди Министерството на здравеопазването заради случилото се с баща й.

Галина Христова е изпратила писма до кмета на Костенец Радостин Радев, до секретаря на община Костенец Йорданка Величкова, до администрацията на общината и до Центъра за спешна медицинска помощ – София област, но все още чака отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!