Quantcast

Мъж почина на улицата, линейката дошла след 30 минути

Вероника Шербанова Последна промяна на 27 ноември 2013 в 18:40 9110 24

Линейка. Снимка: БГНЕС, архив
Линейка. Снимка: БГНЕС, архив

 

Разказът на млада жена за починал на улицата човек разбуни духовете в социалните мрежи, след като жената заяви, че медицинският екип на закъснялата линейка е можел да спаси починалия.

Ирена Христова се прибирала след работа и бързала да хване тролей на кръстовището на булевардите „Гоце Делчев“ и „Дойран“.

Тогава тя забелязала мъж, който се е качил на стъпала до някакво магазинче. Мъжът започнал да се олюлява и паднал. Жената го попитала дали е добре, но не получила отговор. Мъжът се опитал да стане, като си поемал тежко въздух и издавал хриптящи звуци.

Христова се обадила на тел. 112 в 20.31 часа, като обяснила къде се намира и какво се е случило. Тя допълнила, че до мъжа има бутилка и е възможно да е пиян и настояла да изпратят линейка. Операторът й казал, че сигналът е приет и тя затворила.

Започнали да се събират още хора и да питат какво се е случило. В същото време мъжът започнал да се отпуска, да диша тежко и малко по малко утихнал.

Един от събралите се на мястото побутнал мъжа и сложил парче кашон под главата му, питал го дали е добре. Друг пък се обадил отново на тел. 112, за да попита какво се случва с линейката, обяснявайки, че мъжът лежи на земята с отворени просълзени очи и не мърда.

Отсреща обяснили, че в момента се сменят дежурствата и че сигналът тепърва ще бъде предаден.

В 20.36 часа Ирена Христова отново позвънила на тел. 112 и заявила, че мъжът не диша и може би умира. Операторът казал, че ще я свърже с Бърза помощ и прехвърлил разговора, но никой не отговорил.

След няколко минути успели да я свържат. От Бърза помощ обаче отговорили: „Знаете как е в София, работим с 10 екипа“ и затворили.

Един от събралите се до пострадалия мъж отворил бутилката и установил, че в нея има вода.

След тази констатация последвали още две обаждания на тел. 112 – в 20.46 и 20.47 часа. От тел. 112 се обадили едва в 20.55 часа и попитали от какви стълби е паднал мъжът.

Линейката пристигнала в 20.59 часа. От нея спокойно излязла лекарка. „Без да си дава никакъв зор си извади апаратурата, може би около 7-8 минути слага, маха, разменя някакви жици, за да направи кардиограма и по-късно констатира смъртта”, обяснява Ирена.

"Кой реши, че в София 10 екипа са достатъчни и не е ли работа на медиците да спасяват животи? Защо ми затварят телефона, как избират на кой да спасят живота и кой да умре”, казва възмутената Ирена Христова.

Зам.-директорът на Спешна помощ обасни пред bTV, че сигналът е получен в 20.31 ч., но в момента са били в наличност 12 екипа, като всички са били на адреси.

12 минути по-късно на мястото е изпратен екип, който се намира в квартал „Факултета“. В 21.30 часа от Спешния център информират, че в инцидента има починал човек.

Въпросът за големия недостиг на спешни екипи в София е повдиган неведнъж. В момента на един екип се падат около 200 000 души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 11:46

След като се запознах отблизо с работата на екипите от спешна помощ и БЧК, следващия път, когато някой се осмели дори да измрънка по техен адрес, ще му блъскам главата в първия бордюр докато му изтече мозъка. Неблагодарни нули, машини за лайна, несвършили нищо полезно през живота си имат наглостта да критикуват хора, които са посветили времето и усилията си да спасяват животи в замяна на мизерно заплащане, невъобразим стрес и обиди. Никой с нищо не ви е длъжен, измет мръсна. Умирайте по канавките.

28.11 2013 в 15:24

Тъпако, виновни са защото не можаха да наберат от градината екипите по обективни причини(нема внос от Русия,пакистанци,индийци и непалци работят в Британия,а от сирийците нищо не става.Наште пък доктори или са таксиджии в БГ,или бачкат за по 5-6000 евра у Немачко или Суисланд).Така че,стегайте гащи,учете спешна медицина и молете Бог здраве да ви дава.

28.11 2013 в 10:55

Е, и? Това е работа на спешните екипи, нали?! Защо няма екипи? Виновно ли е министерството на здравеопазването за това, че няма екипи или да? Пое ли министъра на здравеопазването отговорност за това, че повереното му министерство нехае за смъртата на българските граждани?

28.11 2013 в 10:52

При оказване на неподходяща в зависимост от случая долекарска помощ (примерно той има кръвоизлив в мозъка, пък ти му правиш сърдечен масаж) , оказалия ще бъде обвиняем с обвинение "причиняване на смърт по непредпазливост". И като нищо ще го осъдят, понеже в тази държава не се осъждат само наистина виновните.

28.11 2013 в 10:41

Пояснявам за недоразбралите - трактовка пиян. Обажда се "будната гражданска съвет" , човек лежи пиян в локва елате - място градинка в парк, докато дойде линейка постъпва друго обаждане, за друга локва недалеко от първата, в обозримо бъдеще на място се пращат 2 екипа Спешни медици, и 2 екипа полицаи- развоя, пияния се събужда и казва на всичките "Добре съм отивам си". Подписва отказ от хоспитализация и ляга на пейка на 500 метра. В това време умират млада жена и дете, недочакали помощта. ЛИПСА НА ЕКИПИ. София град

28.11 2013 в 08:19

Още един глупак...

28.11 2013 в 08:18

Поредния тъпак...

28.11 2013 в 08:16

Каква вина бе,кокошко,как си представяш спасяване на човешки живот с нещата които има в линейката.По световни данни само 7(седем)% от от състоянията на на стъпила клинична смърт могат да бъдат повлияни на място с наличното оборудване.В БГ при толкова екипи и невъзможността на линейките да пристигат навреме практически резултатите са нулеви.Друг е въпроса,че нито тъпаците от 112,нито интелигентните и загрижени българи можаха да разберат за 15 год реформа кое е спешно и кое е неотложно състояние и как се процедира при двете.

28.11 2013 в 01:33

Доста тъпо от твоя страна да обвиняваш хората които случайно са били там! А не ти ли хрумва че хората не са подготвени за такива ситуации? Като има недостиг на линейки и работата не се върши както трябва защо от спешна помощ не протестират? Или е по-лесно да се оставят да умират хората за да се обърне внимание...

28.11 2013 в 01:22

Не си права, наличието на бутилка както в случая се оказва че е пълна с вода не значи че е пиян. Никога не трябва да се правят такива заключения по субективни фактори. Вече ако се усети лъхане на алкохол тогава може да се дава такава информация.