460 първолаци не са класирани в София, остават 1704 свободни места

Георги Ангелов 04 юни 2021 в 21:00 2784 1

Снимка Архив

Първокласниците, класирани за пръв път чрез използването на електронна система в столичните общински училища, са 10 069, съобщи пресцентърът на Столичната община /СО/ след провелото се днес електронно класиране за прием.

За първи път класирането се извършва чрез Системата за централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столичната община, се посочва в съобщението.

От Столичната община уточняват, че от общо класираните над десет хиляди първокласници, 8717 деца са приети в училище според своето първо желание. Некласирани остават 460 деца. 1704 са свободните места за второ класиране, уточняват от СО.

Класирането е било извършено под контрола на представители на родителски организации, а резултатите са били съобщени от зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов, в присъствието на Ваня Кастрева - директор на РУО-София, Мария Минчева, директор на дирекцията "Образование", се посочва в съобщението.

От СО припомнят, че най-важен при класиранията за първи клас е критерият "уседналост", като той дава и най-голямо предимство.

Родителите на всички кандидатстващи деца, включително на некласираните, ще получат имейл на електронните си пощи за резултатите от класирането, като могат да проверят къде е класирано детето им и на сайта на ИСОДЗ, ПГУ и I клас, посочват от Столичната община. Оттам припомнят, че срокът за записване на първо класиране изтича в 17.00 ч. на 11 юни 2021 г. Записването може да се осъществи по електронен път от родителите, които разполагат с квалифициран електронен подпис /КЕП/ в случаите, в които служебните проверки са удостоверили всички заявени критерии, както и на място в съответното училище, уточняват от СО.

Родителите на всички неприети деца, както и на тези, които са класирани, но не са записани или са записани и в последствие - отписани в регламентираните срокове, могат да направят кандидатури за участие във второто класиране, като е препоръчително да проверят за наличие на свободни места на сайта https://kg.sofia.bg/#/home в избраните от тях училища. Важно е да се отбележи, че ако детето не бъде записано, губи мястото си от първото класиране. При второто класиране, обаче, родителят може да посочи както най-желаното от него училище, така и училището от което вече се е отказал, се посочва в съобщението.

Освен общинските училища, на територията на Столичната община има и четири държавни училища, както и 44 частни, които също приемат първокласници. За тях кандидатстването се извършва на място в съответното училище, уточняват от СО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

05.06 2021 в 06:49

Как държава с масова емиграция може да си позволи да остави деца извън образователната система, и да създава неудобства на родители, които и без това са с единя крак навън? Мисля си, че трябва да строим не само училища и детски градини, но и повече трудово-изправителни заведения от закрит и закрит тип. Където да "приемаме" без конкурси и класиране нефелни политици и бюрократи за препрограмиране на чипа, чрез усърден физически труд в подходяща среда.
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл