4 на 1000 са карантинираните деца и ученици в столицата

OFFNews 12 октомври 2020 в 09:39 1334 0

Очакванията за изключително голям пик до този момент не се оправдават. Към момента 817 са децата и учениците, които са карантинирани, което означава 4 деца на 1000, при педагогическия персонал това е 2 на 1000. Това каза в студиото на БНТ д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление по образование (РУО) - София.

Тя обаче предупреди, че картината се променя много динамично. 

По думите ѝ в преобладаващия брой от случаите децата се заразяват извън училище - през семейството или други контактни лица, което означава, че училището е добре контролирана среда. Важно е да се спазват правилата, подчерта Кастрева.

Според нея прогнозите за затваряне на училищата от ноември са неоснователни и могат да се правят само след обективни обстоятелства, които променят картината и след решение на здравните власти. "За да правим такива изводи, трябва да стъпим на обективни данни", каза Кастрева.

Тя подчерта, че подобно на Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката е създало информационна платформа, в която директорите на училищата и детските градини всеки ден регистрират карантинираните случаи.

По думите на Кастрева все още не са налагани глоби за неспазване на COVID мерките в училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови