31 българи искат да се евакуират от Судан възможно най-скоро

OFFNews 24 април 2023 в 18:07 2019 0

Извънредният брифинг в МВнР

Снимка mfa.bg

Извънредният брифинг в МВнР

Към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан. От тях 21 вече са евакуирани или са в процес на извеждане от страната, а други 10 все още са в Судан, съобщи заместник-министърът и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на извънреден брифинг.

В министерството на външните работи е сформиран кризисен щаб, който денонощно следи и подпомага евакуацията на българските граждани.

„Трима българи са евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия. Двама на 22 април и 8 на 23 април са заминали към Египет. Един от тях обаче е отказал евакуация и се връща към Хартум“, каза директорът на „Ситуационния център“ в МВнР Таня Димитрова.

Един български гражданин и трима от семейството му се очаква да пристигнат на границата с Египет. Седем души са отпътували на 23 април към Порт Судан, като двама от тях вече са в Берлин и са посрещнати от служители на българското посолство на място.

По думите на Таня Димитрова българка с трите си деца също пътува към Хартум и трябва да бъде евакуирана със самолет, но има вероятност да се върне обратно, защото по пътя е станало опасно. „Има и една българка, чийто мъж не е разрешил да се евакуира. Друга българка и детето ѝ, както и още един наш сънародник, са отказали евакуация“, допълни още директорът на Ситуационния център.

„Ситуационният център на МВнР и българското посолството в Кайро търсят и предлагат на нашите сънародници различни възможности и маршрути за евакуация по въздух и по суша“, заяви Костадин Коджабашев.

Страната ни няма функциониращо посолство в Хартум, Република Судан, а покриващо е посолството в Кайро, Египет. В своята дейност по евакуацията то се подпомага и от представителството на България в Рияд.

Костадин Коджабашев акцентира, че е направена координация и с партньорите ни от ЕС, както и по линия на ситуационните центрове в държавите извън ЕС, които да подпомогнат безпроблемната евакуация на сънародниците ни.

„Днес заместник-министър Велислава Петрова участва в Съвета по външни работи в Люксембург, където се обсъжда настоящата ситуация в Судан и координацията на ниво ЕС, и отново ще повдигне въпроса за предоставяне на съдействие пред партньорите ни“, каза още Коджабашев на извънредния брифинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика