19% от българите се съмняват, че Земята е кръгла. Само 58% вярват, че ваксините са полезни

Последна промяна на 13 март 2019 в 11:36 2944 0

Снимка Галъп интернешънъл

Близо една-пета от българите имат съмнения за кръглата форма на Земята, показва изследване на "Галъп интернешънъл", публикувано днес.

В провокативното проучване респондентите са запитани дали вярват на твърдението, че Земята има плоска форма. 8% са отговорили, че са съгласни с тази теза, 11% са казали, че не могат да преценят. 81 на сто от запитаните са го отхвърлили. 19-те процента колебаещи се във формата на Земята са предимно от маргинализирани социални групи и това почти изключва възможността да се шегуват в отговора, коментират авторите на изследването.

От друг въпрос става ясно, че една-четвърт от българите не вярват или поне се съмняват, че човек е стъпвал на Луната. 74% са съгласни, че това се е случило, 9% категорично не вярват, а 15% са отговорили, че се колебаят за отговора.

Особено висок е процентът на хората, които вярват, че ваксините вредят на човешкото здраве - цели 15 на сто изразяват това мнение, а други 27 на сто не могат да преценят дали ползата е по-голяма от вредата. Едва 58% са убедени в полезността на ваксините.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, независимо от външно финансиране, част от четвъртвековната програма за ежемесечни изследвания, посочват от агенцията. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !