Българите вярват, че ни управляват илюминати, че рептилите са сред нас и че Ванга е пророчица

OFFNews 29 март 2018 в 11:23 26787 6

40% от българите вярват, че съществува тайно общество (илюминати), което управлява света, а три четвърти от хората у нас (75%) са убедени, че петричката врачка Ванга е истинска пророчица.

Това показват данните от проучване на Изследователски център „Тренд“, финансирано от вестник „24 часа“ сред 1004 души над 18 години.

29% от българите вярват в съществуването на извънземни, а 14%, че извънземни живеят сред хората, вероятно под формата на рептили.

19% пък са на мнение, че хората са установявали контакт с извънземни, но че това умишлено се пази в тайна.

Данните регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси свързани с свръхестествени способности на хора.

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Тук любопитното е, че резултатите не варират особено според възрастта. Прави впечатление, че дори и най-младите анкетирани от възрастова група (18-29 г.) в голямата си част (63%) смятат петричката врачка за прероден Нострадамус.

Според  63% от хората у нас сред нас живеят и хора със свръхестествени способности, а още повече са тези, които са убедени, че има и гадатели.

Малко повече от половината българи смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Повече българи вярват в магии (45%), отколкото тези, които не вярват (43%).

В проучването бяха тествани и различни световни конспирации. 40% от българите вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света, т.нар илюминати.

Тук любопитното е че дори малко под половината от хората с висше образование споделят това виждане.

От Тренд са тествали и нагласите по отношение и на друга конспирация, а именно дали има изкуствено създаване на болести с цел продажба на нови лекарства – 66% посочват, че вярват в това.

По отношение на въпросите свързани с Кемтрейлс и ХААРП, данните показват високи дялове на непознаване на темата – над 50%. Видно е че за българите тези въпроси са по-далечни и нямат изградено мнение в тази посока.

33% е делът на хората, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%).

36% посочват, че вярват в съществуването на рая и ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места.

35% от българите признават, че са посещавали гадател(ка) / ясновидец / ясновидка / ходжа. Впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена за разлика от столицата.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие / беда, докато 24% не го правят. 12% посочват, че хвърлят сол за късмет, докато 84% не го правят. Тук, разбира се, за сметка на чукането на дърво, процентът е по-нисък и с оглед на невъзможността винаги да имаш сол под ръка. Относно носенето на червен конец против уроки и лош късмет, 35% от българите посочват, че носят червен конец, като данните показват също, че делът на жените (49%) е значително по-висок спрямо този на мъжете (21%), които го правят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

6

Комита

29.03 2018 в 17:09

Батко ви е от Петрич и вярва в пророческата дарба на Ванга.

Странно защо палячовците от изследователски център "Тренд" приравняват вярата в нейните способности към въпроси като истинността на кемтрейлс и климатичните оръжия.

Дискредитират сами себе си, не нея.

Вярно е, че "24 часа" и другите медии на Дебелия редовно тиражират измислени пророчества от името на Ванга, а много народ цели книги си съчини по темата, но да отричаме нещо доказано, макар и неразбираемо, е белег за известна ограниченост... ;)

6005

5

petebo

29.03 2018 в 14:06

Поговорката "Прост народ - слаба държава" никак не е случайна.

77927

4

El Commandante

29.03 2018 в 11:54

Къде заметохте темата с британската посланичка мишки?

Ахахаха, Боже Q е прав, вие НАИСТИНА сте глупави!

15256

2

mendi

29.03 2018 в 11:46

МИ... НЕ!
Вярваме че ни управляват мафиоти от бившите силови структури и техни производни.
Няма нужда от пророчествата на баба Ванга, като оня ден самият съд призна Златко Баретата за невинен и чист като сълзата на сърничка.

10571

1

Hissarion

29.03 2018 в 11:40

Сигурно свързано с това е, че цялата нация търка билетчета като луда.