18 акта и уволнен горски инспектор за сечта над село Сърница

OFFNews 28 юли 2016 в 20:13 7529 2

Снимка Тихомира Методиева - Тихичa

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите - Кърджали са съставили 18 акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Те са констатирани при извършена цялостна проверка на Общинско горско стопанство Минерални бани, област Хасково, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Сечите във всички горски насаждения на територията на община Минерални бани, Хасковска област, собственост на общината, в които са констатирани нарушения, са спрени със заповед на директора на Регионална дирекция по горите – Кърджали.

Направени са 4 акта за неправилно маркирани дървета за сеч. 10 акта са за неизпълнение на технологичния план и неупражнен контрол от частно-практикуващи лесовъди.

Санкционирани са четирима служители на общинското горско стопанство за неправилно маркиране и неправилно издадени позволителни за сеч, като на трима от тях ще бъде отнета регистрацията за упражняване на лесовъдска практика.

Стойността на наложените глоби ще бъде средно 1 000 лева за всеки акт.

За неупражнен контрол дисциплинарно е уволнен и старши горски инспектор на звено „Хасково“ към РДГ - Кърджали, обявиха от Изпълнителната агенция по горите.

В прессъобщението на ИАГ се посочва още:

"Възобновителната сеч на горските територии над с. Сърница, Община Минерални бани започва в началото на 2014 г. През март същата година със заповед на предишното ръководство на Регионална дирекция по горите - Кърджали е извършена комплексна проверка на горскостопанските дейности, която не констатира пропуски при маркирането и извеждането на сечите, въпреки че сечта се извършва по документирания от медиите начин.

Следващата проверка е направена в началото на 2015 г. със заповед на настоящото ръководство на регионалната дирекция. В хода на проверката горските служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали констатират пропуски и нарушения, за които е направено предписание на общинската горска структура.

При последващата инспекция след три месеца, горските служители установяват неизпълнение на предписанията и нови нарушения по дисциплината на ползването. Вследствие на тази проверка, сечта се прекратява и се обезсилват позволителните за сеч в насажденията, в които са констатирани тези нарушения. Съставени са пет акта по Закона за горите и е наказан директорът на общинската горска структура.

През тази година е извършена проверка на 14 юли, когато е съставен акт за неспазване правилата за сеч. Проверките по случая продължават."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови