15 000 чакат за българско гражданство по произход

OFFNews 13 май 2015 в 21:59 3119 0

15 000 са заявленията за българско гражданство по произход, които са висящи заради липсата необходимите документи. Това стана ясно от данните, които изнесе зам.-правосъдният министър Петко Петков в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина.
Става дума единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които документите – удостоверението за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина не е съпътствано от официални документи, които потвърждават произхода, обясни Петко Петков.
Преобладаващата част от тях - над 10 000 са молители, които живеят в Македония, има известна част от Албания, Косово, Сърбия, Украйна, Молдова.
Съветът по гражданството, след решение на Комисията за защита на личните данни, а и след становището на Върховна административна прокуратура, е взел решение, че в случаите, в които удостоверението от агенцията не се съпътства с официални документи, не е достатъчно основание да се приема, че български произход е налице. "До момента заявленията без съпътстващи ги официални документи са около 18 000, от които между 2 000-3 000 документи вече са приложени към тях", каза Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови