10 дни допълнителен отпуск за преболедувалите COVID-19 учители

Александра Маркарян 08 декември 2020 в 15:42 3863 0

Снимка unsplash.com

Допълнителен отпуск в размер на 10 работни дни ще имат учителите, преболедували COVID-19.

Това разписаха в анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование министърът на образованието Красимир Вълчев и лидерите на съсловните организации на 7 декември.

"С цел по-ефективно възстановяване на всички работещи в образователните институции, преминали през домашно или болнично лечение от COVID-19, се осигурява допълнителен платен годишен отпуск в размер на 10 работни дни над договореното в чл. 39", се казва в текста. Чл. 39 урежда въпроса с отпуските на членовете на синдикатите и организациите на работодателите. Основният им платен годишен отпуск е 28 работни дни за непедагогическия персонал. За педагогическите специалисти удълженият платен годишен отпуск е 56 работни дни.

Анексът урежда и въпроса със заплащането на учителите по време на допълнителните учебни седмици, чието добавяне се наложи заради затварянето на училищата през тази учебна година. Педагозите ще получават по 15 лева на час "за провеждане на допълнително обучение по учебни предмети за компенсиране на липсата на взаимодействие на учителя с ученици, които се обучават несинхронно от разстояние в електронна среда".

От документа става ясно още, че при злоупотреба с предоставените на децата дигитални устройства за обучение в електронна среда ще се спират социалните помощи

"Министерството и социалните партньори работят за иницииране на законодателни промени за санкциониране чрез изключване от социални придобивки на родителите на деца и ученици, злоупотребили с предоставените им от образователните институции дигитални устройства."

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!