Новият шеф на НСО назначен незаконно

Юлиан Христов 03 юни 2014 в 12:11 9852 5

Новият шеф на Националната служба за охрана (НСО) е назначен в разрез със закона, тъй като той не би могъл да има генералско звание, каквото се изисква за шефа на Службата. 

Причината е, че Ангел Антонов до поемането на новия пост е бил служител на МВР. До 2013 година той оглавяваше главната дирекция „Национална полиция” като главен комисар

Още от 2006 година с девоенизирането на МВР званията бяха заменени. Така на мястото на генерали, полковници, майори, капитани от МВР  в употреба влязоха "главен комисар", "комисар", "инспектор" и др.

В президентския указ, с който Антонов заема поста, се посочва, че той има чин генерал-лейтенант. Това е военно звание, в което новият шеф би трябвало да бъде произведен с президентски указ по повод на военна служба, на каквато той обаче не е бил. Дори да се приеме, че съществува нормативна база, с която званието му в полицията може да се приравни към военно, Антонов отново няма как да бъде генерал, защото преди 2006 година в МВР не е заемал пост, съвместим с генералско звание.

Запознати със случая коментираха пред OFFNews, че има вратичка, според която Антонов би могъл да е "получил" статут на военен и тя се крие в закона за резерва. В преходните и заключителни разпоредби на този закон е разписано, че при кандидатстване за служба от страна на резервисти, те получават съответните офицерски звания. Законът обаче не позволява това да са генералски звания, защото те се издават с президентски указ. В същото време Антонов няма как да е кандидатствал за служба като резервист, защото той никога не е бил на военна служба - до момента на предлагането му за поста в НСО, той е работил в системата на МВР. 

Остава неясно как новият шеф на НСО се е сдобил с генералското си звание и защо президентът Росен Плевнелиев е подписал указа в разрез със законовите изисквания.

Оказва се, че формално има и второ нарушение, за което алармира председателят на "Нова алтернатива" и бивш военен министър Николай Цонев. Според него назначението на Антонов противоречи на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗВОСРБ) (по който работи Службата, бел. ред.), където в чл.141 ал.(1), т.2 е записано, че „на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 години“. 

С това назначение Службата става уязвима, защото всеки един административен акт на новия ѝ началник би паднал в съда. Това пък ще прави всичките му действия незаконни. Това включва и утвърдените от него бъдещи планове за охрана на министър-председателя и президента.

"Назначаването на Антонов е компромисно решение в битката между ГЕРБ и БСП", коментира пред OFFNews бившият служител на НСО Николай Марков. Според него в случая цялата отговорност се носи от президента, който е допуснал да подпише указа за назначаването на Антонов. 

Ангел Антонов се изкачи в йерархията на МВР по времето на Цветан Цветанов, когато оглави "Национална полиция". 

От президентството все още не са излезли с официален коментар по случая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови