НСО пред вълна от рапорти за напускане

Юлиан Христов 12 март 2014 в 18:37 14084 12

Законът за Националната служба за охрана (НСО) няма изгледи да влезе в парламента до края на годината. Пакетът от закони за службите, които правителството на ГЕРБ внесе в парламента и опита да прокара ударно в края на мандата си, е „вдигнат на трупчета“. 

По информация на OFFNews в последните месеци единствено е работено по Закона за управление на системата за защита на националната сигурност, който е „ремонтиран“ почти на 70% и няма нищо общо с първоначално предложения вариант. Този закон задава рамката, която трябва да регламентира правилата за работа на службите – военното и цивилното разузнаване и НСО.

Липсата на закон и слуховете, че има идея службата да бъде девоенизирана, демотивира част от работещите в нея, коментираха пред OFFNews хора от системата. В момента дейността на Службата е регламентирана в Закона за отбраната и въоръжените сили и с отделна наредба. Гардовете се ползват с привилегии като военните – например по-ранно пенсиониране при прослужен стаж от 27 години, от които 2/3 да са в системата. Така например сержантите се пенсионират максимум на 50 години, а офицерите до 55-годишна възраст. Гардовете получават и 20 заплати при пенсиониране.

Ако тези привилегии бъдат премахнати, не е изключено да има масови рапорти за напускане. Държавните гардове често са търсени в частния сектор, където получават примамливи оферти за работа, той като са добре подготвени. По неофициална информация предложението за девоенизиране е било направено от вицепремиера Цветлин Йовчев. Това предложение обаче срещнало категоричния отпор на напусналия по неясни причини Службата бриг. ген. Тодор Коджейков. Всъщност, напрежението между двамата е една от причините, довели до решението на генерала, който се издигна стремглаво в професионалната йерархия след години служба като личен гард на Бойко Борисов.

Допълнително напрежение и несигурност в НСО се създава и от неяснотата около това кой ще заеме поста на досегашния началник на службата. По информация на OFFNews правителството вече е подготвило предложение до президента за кандидат за поста. За момента се знае единствено, че става въпрос за човек извън Службата, който обаче е достатъчно добре познат в сферата на сигурността.

От президентството за сега не потвърждават информацията, а самият президент в последните три дни беше на посещение в Катар. Плевнелиев не знае кой е кандидатът и каква е концепцията му за развитие на НСО, коментираха пред OFFNews от "Дондуков" 2. 

Законът за НСО, който трябваше да влезе в сила от 1 октомври 2013 година, регламентира използването на помощни средства от гардовете, като белезници, димки, електрошокови палки и химически вещества. Оръжие охранителите могат да използват само при условията на абсолютна необходимост.

Право на охрана имат президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание и неговите заместници, министър-председателят, министрите му, председателят и членовете на Конституционния съд, както и председателите на двете върховни съдилища - административният и касационният. Право на охрана имат и главният прокурор, кметът на столицата и чуждестранни гости с ранг. В закона е записано, че охраняваните лица не могат да се откажат от охраната си и са длъжни да спазват указанията на служителите.

За първи път в закона се регламентира и възможността за охрана на български представителства зад граница, чийто списък се предлага и одобрява от Министерския съвет.

Както НСО, така и новата структура, която се предвижда да бъде създадена с отделен закон - Държавна агенция "Разузнаване", ще имат право да изискват информация, включително и от неправителствени организации, която касае работата на службата и сигурността на охраняваното лице. Външното разузнаване ще има право да използва свои агенти под прикритие в неправителствени граждански организации. За първи път в разузнаването се въвежда фигурата на инспектора, който се назначава от министър-председателя и има право да прави проверки на работата в службата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!