Quantcast

НСО пред вълна от рапорти за напускане

Юлиан Христов Последна промяна на 12 март 2014 в 18:37 13089 12

Законът за Националната служба за охрана (НСО) няма изгледи да влезе в парламента до края на годината. Пакетът от закони за службите, които правителството на ГЕРБ внесе в парламента и опита да прокара ударно в края на мандата си, е „вдигнат на трупчета“. 

По информация на OFFNews в последните месеци единствено е работено по Закона за управление на системата за защита на националната сигурност, който е „ремонтиран“ почти на 70% и няма нищо общо с първоначално предложения вариант. Този закон задава рамката, която трябва да регламентира правилата за работа на службите – военното и цивилното разузнаване и НСО.

Липсата на закон и слуховете, че има идея службата да бъде девоенизирана, демотивира част от работещите в нея, коментираха пред OFFNews хора от системата. В момента дейността на Службата е регламентирана в Закона за отбраната и въоръжените сили и с отделна наредба. Гардовете се ползват с привилегии като военните – например по-ранно пенсиониране при прослужен стаж от 27 години, от които 2/3 да са в системата. Така например сержантите се пенсионират максимум на 50 години, а офицерите до 55-годишна възраст. Гардовете получават и 20 заплати при пенсиониране.

Ако тези привилегии бъдат премахнати, не е изключено да има масови рапорти за напускане. Държавните гардове често са търсени в частния сектор, където получават примамливи оферти за работа, той като са добре подготвени. По неофициална информация предложението за девоенизиране е било направено от вицепремиера Цветлин Йовчев. Това предложение обаче срещнало категоричния отпор на напусналия по неясни причини Службата бриг. ген. Тодор Коджейков. Всъщност, напрежението между двамата е една от причините, довели до решението на генерала, който се издигна стремглаво в професионалната йерархия след години служба като личен гард на Бойко Борисов.

Допълнително напрежение и несигурност в НСО се създава и от неяснотата около това кой ще заеме поста на досегашния началник на службата. По информация на OFFNews правителството вече е подготвило предложение до президента за кандидат за поста. За момента се знае единствено, че става въпрос за човек извън Службата, който обаче е достатъчно добре познат в сферата на сигурността.

От президентството за сега не потвърждават информацията, а самият президент в последните три дни беше на посещение в Катар. Плевнелиев не знае кой е кандидатът и каква е концепцията му за развитие на НСО, коментираха пред OFFNews от "Дондуков" 2. 

Законът за НСО, който трябваше да влезе в сила от 1 октомври 2013 година, регламентира използването на помощни средства от гардовете, като белезници, димки, електрошокови палки и химически вещества. Оръжие охранителите могат да използват само при условията на абсолютна необходимост.

Право на охрана имат президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание и неговите заместници, министър-председателят, министрите му, председателят и членовете на Конституционния съд, както и председателите на двете върховни съдилища - административният и касационният. Право на охрана имат и главният прокурор, кметът на столицата и чуждестранни гости с ранг. В закона е записано, че охраняваните лица не могат да се откажат от охраната си и са длъжни да спазват указанията на служителите.

За първи път в закона се регламентира и възможността за охрана на български представителства зад граница, чийто списък се предлага и одобрява от Министерския съвет.

Както НСО, така и новата структура, която се предвижда да бъде създадена с отделен закон - Държавна агенция "Разузнаване", ще имат право да изискват информация, включително и от неправителствени организации, която касае работата на службата и сигурността на охраняваното лице. Външното разузнаване ще има право да използва свои агенти под прикритие в неправителствени граждански организации. За първи път в разузнаването се въвежда фигурата на инспектора, който се назначава от министър-председателя и има право да прави проверки на работата в службата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2014 в 22:31

В цял свят има такива служби, съответно и у нас трябва да има. Въпросът е, че щатът й е твърде раздут, някъде четох колко е, не помня точната бройка, но беше впечатляващо голям. И предполагам, че както е в повечето държавни институции едната част от служителите работят, а другите си клатят краката. Вторите обикновено са хората с връзките, които няма как да изгонят, а с другите се изпълняват функциите на съответното учреждение и също не трябва да бъдат гонени. Та, ако България реши този проблем ще спести пари от хрантутниците, а останалите на работа държавни служители ще работят по-спокойно и добре. Помечтах си.

13.03 2014 в 18:28

Специално се обръщам към по-запознат....оценките от високопоставените хора,които казваш са факт,но дали знаят за стрелбите по сватби,дискотеки,кафета със служебно оръжие??!! Едвали.....Дали знаят че голяма част от офицерите имат елементарна юридическа и езикова култура?!! Едвали.... Дали знаят за пияндурниците които употребяват алкохол по време на работа??!! Едвали..... Работата на НСО Е С ХОРА!!! Както високо поставени така и с граждани....всеки ден!!! Нямат място особено на ръководни постове учители по физическо и кашици!!!! Има високоподготвени професионалисти има и образовани момчета,но те биват задушавани от ширещата се простотия, връзкарщина и военщина...или и това не е вярно а "по-запознат"??? Нима НСО няма нужда от кардинални промени??? моля тези които коментират да го правят с необходимите познания за конкретната структура,а не общи или арогантни приказки от типа " тези за нищо не стават" има момчета,които стават и не трябва да се хвърля петно върху всички!!!

13.03 2014 в 15:11

Умрях от смях ха ха............цццц
Уво 2014 нсо.........

13.03 2014 в 14:38

да се закрие таз службица
нищо нестава от тезз....

13.03 2014 в 12:34

Kakvo nivo tr se vdiga v NSO.Ocenkite sa dadeni ot stoticite Prezidenti,Premieri,Predsedateli na Parlamenti i drugi mejdunarodni organizacii i te sa bili vinagi otlishni.V tozi sektor ne se raboti s ustata.Podgotovkata na kadrite e na mn visoko nivo.Hubavota e she se opazihme ot namesa na politisheskite sili,zashtoto za jalost nishto umno ne se pravi v BG na dneshno vreme...

13.03 2014 в 12:07

съгласен съм с zapoznat
Като не познавате материята не пишете глупости!!! В тази служба се работи по 200 до 240 часа месечно, извънредни не се плащат!!!! Военната дисциплина, често се превръща в простотия поради армейците с остарели разбирания и не особено интелигентните спортисти от НСА. Трябва да се девоенизира,заплатите за обещетение да се свалят на 12,средната работна заплата трябва да бъде базата за изчисление на месечните възнаграждения,а не както до сега...трябва да се работи до 180 часа броено с тренировките на месец!!! Трябва да има закон регулиращ дейността,тоест да се охраняват единствено и само първите 4 ма в държавата, НСО не е такси за съдии,зам председатели на народното събрание,секретарите на президента,партийни лидери....В заключение ще кажа, че подборът от военните училища и НСА трябва да приключи, нека нивото на квалификация да се вдигне в службата като се приемат хора с юридическо или друго образование в сферата на националната сигурност! Функциите на НСО не са армейски,а напълно цивилни,стига кашици,танкови или авиомеханици и учители по физическо са ставали бодигардове,тези хора нямат елементарна обща култура да не говорим за чуждоезикова такава,което е причина за мн ситуации на грубост и простотия към гражданите при изпълнение на служебните задължения!!!! ТОВА Е ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ като добре запознат с тази система!!!!!!!!

13.03 2014 в 11:00

Според съвременните изисквания и критерии, за да се определи една специална служба като такава, тя трябва да отговаря минимум на две условия: първо - да си служи с тайни способи и средства за събиране, обработка и използване на информация, второ - да оказва пак по същия начин скрити въздействия и влияние върху процеси, влияещи върху националната сигурност. НСО въобще не отговаря на тези изисквания и не трябва да се ползва със статута на специална служба. На нея трябва да се гледа като на една специализирана държавна охранителна агенция и нищо повече. Така поне пише в дебелите книги.

13.03 2014 в 10:39

Да назначат Трактора и всичко ще си дойде на мястото.

13.03 2014 в 10:16


Не "привилегиите" на тези служители са проблем.
Големият проблем е, че след толкова демокрация работната рая измря и няма кой да храни гавазите.

13.03 2014 в 10:15

Като не познавате материята не пишете глупости!!! В тази служба се работи по 200 до 240 часа месечно, извънредни не се плащат!!!! Военната дисциплина, често се превръща в простотия поради армейците с остарели разбирания и не особено интелигентните спортисти от НСА. Трябва да се девоенизира,заплатите за обещетение да се свалят на 12,средната работна заплата трябва да бъде базата за изчисление на месечните възнаграждения,а не както до сега...трябва да се работи до 180 часа броено с тренировките на месец!!! Трябва да има закон регулиращ дейността,тоест да се охраняват единствено и само първите 4 ма в държавата, НСО не е такси за съдии,зам председатели на народното събрание,секретарите на президента,партийни лидери....В заключение ще кажа, че подборът от военните училища и НСА трябва да приключи, нека нивото на квалификация да се вдигне в службата като се приемат хора с юридическо или друго образование в сферата на националната сигурност! Функциите на НСО не са армейски,а напълно цивилни,стига кашици,танкови или авиомеханици и учители по физическо са ставали бодигардове,тези хора нямат елементарна обща култура да не говорим за чуждоезикова такава,което е причина за мн ситуации на грубост и простотия към гражданите при изпълнение на служебните задължения!!!! ТОВА Е ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ като добре запознат с тази система!!!!!!!!