Борисов предложи Калин Христов за шеф на БНБ

OFFNews 25 юли 2014 в 10:46 6041 1

Калин Христов

От парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи за нов управител на БНБ финансовия министър в служебния кабинет Калин  Христов.

Бившият премиер припомни, че от ГЕРБ още в миналия си мандат са искали да сменят настоящия управител на БНБ Иван Искров.

"Публично, когато преди пет години влязохме в НС, искахме да сменим Иван Искров, тогава и колегите от БСП, и от ДПС, ни подсказаха, че е правилно в БНБ, също в ЕЦБ и въобще в банковата система да се търси консенсус, да няма политизиране, за да сме сигурни всички в нейните решения, въпреки това сега го пришивате към нас - ГЕРБ го били избрали. След като ГЕРБ го избра, ГЕРБ предлага и да го свалим - и техния подуправител, и предлагам Калин Христов за управител на БНБ", каза Борисов.

Според Борисов шефът на БНБ Иван Искров и подуправителят Цветан Гунев са пряко отговорни за проблема в КТБ.

В началото на седмицата Иван Искров обяви в писмо до медиите, че ще подаде оставка, ако Народното събрание има готовност да избере негов наследник. Тогава Борисов заяви, че поведението на Искров е несериозно, а парламентът "няма мощност" да избере нов управител на БНБ.

Сега обаче Борисов даде да се разбере, че ГЕРБ настоява в последните дни от живота си парламентът да актуализира държавния бюджет и да избере ново ръководство на националната банка.

Веднага след Борисов на трибуната застана председателят на ПГ "Коалиция за България" Атанас Мерджанов. Той обвини Борисов, че сменя позицията си по всички въпроси през ден и коментира, че Калин Христов не е решение, а част от проблема в банковата система.

По-късно в куалорите на парламента Бойко Борисов обяви, че предложението за Калин Христо е било направено от президента Росен Плевнелиев по време на вчерашните  политически консултации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови