Борисов: Парламентът няма мощност да избере нов управител на БНБ

OFFNews 23 юли 2014 в 09:34 6699 13

Бойко Борисов

"Аз с писма не съм свикнал да работя, депозира си оставката и оттам нататък чака дали този парламент, според мен този парламент няма мощност да го избере, а следващият парламент, при подадена оставка, ще избере нов управител."

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар по заявеното вчера намерение за оставка от управителя на БНБ Иван Искров.

"Репутацията на БНБ в последния месец се срина и това е най-малкото, което може да се търси като отговорност - подаването на оставка. (...) От Искров не зависи това и стига ние поставял условия. Той да си свърши работата, която има БНБ да свърши по темата банки, а не да ни поставя условия. Ако си депозира оставката, това вече е друга хипотеза", каза още лидерът на опозицията.

Борисов прогнозира тежко управление на бъдещия служебен кабинет заради състоянието, в което управляващите ще оставят държавата.

"Двата месеца на служебното правителство ще бъдат обречени само на вода, то няма хляб. Такива са дефицитите, такова е състъоянието. Но опорните точки на БСП ги виждате какви са - да успеят да се измъкнат с на хартия това, което уж имат в момента, и след това да го размахват за съответната стабилност", заяви Бойко Борисов.

На въпрос дали ГЕРБ ще настоява при оставката си кабинетът да направи отчет за свършеното, за да запознае новото правителство с обстановката, Борисов заяви, че не очаква "такава отговорност от управляващата тройна коалиция".

Лидерът на опозицията за пореден път заяви, че ГЕРБ ще влязат в зала, ако в дневния ред е заложена точка за актуализация на републиканския бюджет.

"Ако внесат актуализация на бюджета така, както сме говорили - да признаят дефицитите, неразплатените пари по евроофондовете, здравната каса, общините, енергетиката, БДЖ и куп други неща, това би било една почтена позиция на това правителство в последния ден", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!