Калфин е за отпадане на ранното пенсиониране на военни и полицаи

Юлиан Христов 19 ноември 2014 в 11:54 9193 5

Социалният министър Ивайло Калфин е за премахване на ранното пенсиониране на военни и полицаи.

Пред журналисти министърът обясни, че освен стаж е редно за всички категории труд да има и възраст.

"Това обаче трябва да е съобразено с възможностите на тези хора в тази система да работят друг вид работа, защото някой полицай или военен, който е изпълнявал тежки мисии надали може да ги изпълнява след 15-те години, които са в закона, но това не означава че трябва да се пенсионират на 34-35 години. Те трябва да имат възможност за работа при условия, които са приемливи за състоянието им", обясни Калфин.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Служебното правителство на Георги Близнашки имаше идея този режим да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж. След недоволството на полицаи, които излязоха на протест, идеята беше замразена. 

Според вицепремиера Калфин въвеждането отново на темата за възраст за пенсиониране, която според него "трябва да се случи", би трябвало да е съчетана със сигурност за хората от системата на сигурността. "Един летец има 15 години стаж и се смята, че след това не може да изпълнява толкова добре професията си. Мо же би не трябва след 15 години стаж да излиза в пенсия автоматично, но той трябва да има възможност и сигурност в тази система да продължи, до навършване на съответните години, които му позволяват стаж и за възраст", обясни Калфин.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!