Заместник на Рашидов поема културното министерство

ОFFNews 03 май 2017 в 13:10 11648 1

Снимка БГНЕС, архив

Днес стана ясно, че новият министър на културата в третото правителство на Бойко Борисов е Боил Банов. След Рашко Младенов още един театрален специалист и бивш директор на театър ще оглави културата в страната.

Банов бе заместник на Вежди Рашидов и отговаряше за театралните въпроси, когато скулптора ръководеше културното министерство, а преди това бе зам. министър на културата и в служебното правителство на Георги Близнашки.

Роден е на 26.05.1971 г. в София, син е на известния актьор Васил Банов.От 1978 г. учи в Седмо СОУ „Свети Седмочисленици”, което завършва през 1989 г.

Боил Банов завършва „Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където се дипломира като магистър през 1999 г. Следвал е и в СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Културология”.

Режисьор е на постановки в различни театри в страната – Народен театър „Иван Вазов”, Сатиричен театър, „Сълза и смях”, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково и др. Сред по-известните му постановки са: „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари” от П. К. Яворов, „Вампир” от А. Страшимиров, „Сако от велур” от Станислав Стратиев, „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол.

В продължение на 14 години Банов е ръководи Драматично-кукления театър „Иван Димов“ в Хасково.

За да може да се издържа докато следва в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, работи и като сценичен работник по строежа на декорите в Драматичен театър „Сълза и смях”.

Владее английски и руски.

Шахматист е в Шахматен клуб „Ивис+” в София, участва и в шахматни турнири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови