Правосъдният министър подаде оставка

Ивайло Анев 09 декември 2015 в 14:59 17240 32

Правосъдният министър Христо Иванов

Правосъдният министър подаде оставка днес в парламента.

Това стана минути след като депутатите приеха предложението на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС.

С 204 гласа "за" парламентът отхвърли предложението на ДСБ колегията да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента. По този начин се търсеше намаляване на влиянието на главния прокурор в колегията и ВСС.

На практика беше прието предложението на АБВ и ДПС, с което колегията ще се състои от 11 души, като превес в нея ще имат прокурорите. В нея ще влизат главният прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите (които също са подчинени на главния прокурор) и петима, посочени от Народното събрание. 

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

"Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена, заяви Иванов пред депутатите.

Според него с това гласуване е дадена голяма стъпка към идеята за върховенство на главния прокурор.

"Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и ще направя всички възможни стъпки за своето оттегляне", добави министърът.

Заедно с министъра оставка са подали и тримата му заместници Андрей Янкулов, Петко Петков и Вергиния Мичева. Техните оставки са приети от премиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!